Vesti
Politika

Insajder Intervju: Isak Vorgučić

Da li su barikade pravi odgovor na hapšenje Srba na Kosovu? I jesu li jedino što se preduzima? Ko i na koji način kontroliše sever Kosova? Čiji je spisak koji se pojavio u albanskim medijima, sa imenima Srba koji su pod optužbom za navodne ratne zločine? Da li je autentičan ili lažan?
Insajder Intervju: Isak Vorgučić
Isak Vorgučić (Foto insajder.net)

Zbog čega je otpor formiranju Zajednice srpskih opština toliko snažan?

Brine li Srbija na isti način o Srbima na severu i onima u enklavama južno od Ibra gde živi većina srpskog stanovništva?

Gost Jugoslava Ćosića u emisiji "Insajder Intervju" bio je Isak Vorgučić, direktor Radija Kim iz Čaglavice kod Gračanice.


 

Direktor Kim radija Isak Vorgučić je gostujući u emisiji „Insajder Intervju”, ocenio je da je nemoguće proceniti kada će barikade biti otklonjene, kao i da je svaki rasplet moguć.

„S obzirom na to da su na barikadama prisutni i ljudi koji su maskirani, da oni, prema nekim informacijama, noću šetaju sa oružjem po Severu, i s obzirom na to da je Priština u ovom sastavu Kurti-Osmani, što je dvojac koji već nekoliko godina nema nikakvog sluha, ni razumevanja, niti načina da se obrati srpskoj zajednici na Kosovu - svaki rasplet je moguć. Zato i postoji ta napetost”, smatra Vorgučić.

Kako navodi, smirivanju situacije ne doprinose ni poruke zvaničnog Beograda, poput izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „poverenje Srbije u Zapad ne postoji”.

„Sigurno ne idu u prilog smirivanju situacije, naročito ako se uzme u obzir da je međunarodna zajednica ona koja se na Kosovu konačno pita. I ona bi trebalo da nam bude jedini saveznik. Dizati glas protiv međunarodne zajednice u ovoj situaciji? Ne vidim kako je moguće da bude produktivno”, ocenjuje Vorgučić.

Srbi sa severa Kosova i Metohije sa blokadama pojedinih saobraćajnica krenuli su 10. decembra 2022. godine. Razlog njihovog nezadovoljstva je hapšenje Srba, ali i sve češći dolazak kosovskih specijalnih snaga na sever. Isak Vorgučić istakao je da balvani i kamioni koji blokiraju puteve „nisu način koji Zapadu šalje sliku da su Srbi ozbiljna strana u pregovorima”.

„Sve do postavljanja barikada srpska strana je na neki način bila u blagoj prednosti. Jer, znate da smo tražili i dobili odlaganje izbora, rešenje za tablice... Pomogla je međunarodna zajednica pritiskom na Prištinu, ali se to nije dopalo kosovskoj albanskoj javnosti. Ja pratim njihove reakcije, i oni su tada rekli ,što sad mi moramo da pravimo ustupke, a Srbi ništa’. I onda odjednom bomba na prostorije Centralne izborne komisije, hapšenja policajaca i barikade na ulicama. I onda smo okrenuli igricu. I sada su Srbi ,loši momci’”, kaže Vorgučić i dodaje da su sada barikade početna tačka svih daljih pregovora.

Formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) bila bi pobeda za Kosovo

Direktor Kim radija Isak Vorgučić, tokom gostovanja u emisiji „Insajder Intervju”, rekao je da bi, prema Briselskom sporazumu, Zajednica srpskih opština trebalo da bude obaveza Prištine.

„ZSO je deo koji je Kosovo trebalo da učini prema kosovskim Srbima, sve ostalo je ono što je Srbija trebalo da učini prema Kosovu, a to je da se policija integriše, sudstvo, da dobiju pozivni broj, elektrodistribuciju, i sve ostalo. Srbija je praktično ispunila sve te tačke, sve je dala, a zauzvrat nije dobila ono što je bilo obećano, a to je ZSO”, podseća Vorgučić.

Kosovski Srbi su još 5. novembra 2022. godine napustili institucije. Kao jedan od dva uslova da se vrate bio je da se formira Zajednica srpskih opština. Isak Vorgučić ocenio je da Kosovo ne pristaje na formiranje ZSO zato što je kosovski premijer Aljbin Kurti na vlast došao, kako kaže, „na krilima borbe protiv ZSO”, dok bi Beogradu to donelo „pobedu samo na papiru” jer je to bilo traženo Briselskim sporazumom.

„Kada se oformi ZSO, školstvo i zdravstvo koje su pod Republikom Srbijom će potpasti pod Republiku Kosovo, jer je ZSO institucija Kosova a ne Srbije. Priština bi dobila konačno utapanje preostalih srpskih institucija u ZSO. Drugim rečima to bi bila pobeda za Prištinu", zaključuje Vorgučić.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023