Vesti
Politika

Indija neće menjati stav o Kosovu

Potpredsednik Indije Venkajah Naidu potvrdio je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem da njegova zemlja neće menjati svoju poziciju u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.
Indija neće menjati stav o Kosovu
Venkajah Naidu i Ivica dačić (Foto Press Information Bureau)

Na sastanku je konstatovan je visok nivo prijateljskih odnosa i saradnje, čemu je poseban podsticaj dala prošlogodišnja poseta tadašnjeg predsednika Vlade, a sada predsednika Srbije Aleksandra Vučića Indiji.

U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo višedecenijskim tradicionalno prijateljskim odnosima između Jugoslavije, čiji je Srbija sastavni deo, kasnije sukcesor i Indije, koji vuku korene još iz vremena Pokreta nesvrstanih zemalja, čiji su dve zemlje osnivači.

Izražena je zajednička želja i spremnost da se u narednom periodu učine dalji konkretni koraci na planu intenziviranja političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou i sveobuhvatnog unapređenja saradnje, čemu će poseban podsticaj dati predstojeća poseta potpredsednika Indije Srbiji, prvoj na ovom nivou posle više decenija.

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije je tom prilikom preneo sagovorniku zahvalnost srpske Vlade i naroda na podršci Republike Indije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, izražavajući uverenje da će ova pozicija, zasnovana na međunarodnom pravu, biti zadržana i u budućnosti.

Dačić će posle Indije posetiti Nepal, a potom i Šri Lanku.Ostale vesti

Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021