Vesti
Politika

Incidenti "za šaku glasova"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
Incidenti
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

"Osvedočeni ekstremista Aljbin Kurti ponovo je danas potvrdio da Jedini odgovorni za krizu na severu Kosova i Metohije jeste Kurti koji je do nje doveo svojim jednostranim akcijama i kršenjem Briselskog sporazuma, a sve sa ciljem da pred lokalne izbore, iza snajpera i suzavca sakrije katastrofalne učinke svoje vlasti, a u koje se ubraja i preko 100 incidenata i napada na Srbe od početka godine", navodi u pisanoj izjavi Petković.
 
On je ocenio da incidenata na prelazima Brnjak i jarinje nema "samo zahvaljujući odgovornim, mirnim i staloženim reakcijama srpskog naroda" jer Kurtijevi specijalci čine sve da agresora predstave kao žrtvu.
 
Petković naglašava da se "spremnost na dijalog se ne pokazuje dugim cevima, snajperima i oklopnim vozilima".
 
"Zato njegove današnje poruke da je Beograd odbio razgovore u Briselu predstavljaju brutalni falsifikat i izvrtanje činjenica", navodi Petković tvrdeći kako je Kurti "imao više šansi da u okviru dijaloga o temi slobode kretanja pregovara, uključujući i sastanak u Briselu 8. septembra", ali da je "svaki put od dogovora bežao, a sada bi da nametne jednostrana rešenja kao polazni okvir za pregovore".
 
Petković ističe kako je "umesto da poštuje sporazum", Priština "godinu dana pre roka jednostrano ukinula važenje statusno neutralnih KS tablica", a cilj prištinski vlasti je da izazovu "incidente i napad na srpski narod i Beograd".
 
Beograd je, navodi Petković, "uvek isticao da je spreman za dijalog i razgovor", ali da razgovora ne može biti "dok traje ogoljena primene sile specijalnih jedinica ROSU na severu KiM i dok Priština zabranjuje i skida srpske registarske tablice, gazeći i iskrivljeno tumačeći delove sporazuma".Ostale vesti

Do 18 časova na referendumu u Srbiji glasalo 25,25 odsto birača
Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je do 18 časova na teritoriji cele Srbije glasalo 25,25 odsto birača.
  • 16.01.2022
Članovi ’’Srpskog opstanka’’ pokušali da glasaju u pošti, policajac ih nije pustio
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" odrzala je protest u centru Kosovske Mitrovice tokom kojeg je 15-ak aktivista prošetalo od spomenika knezu Lazaru do glavnog ibarskog mosta noseci transparent "S Gazivoda svice zora, nismo mi dijaspora - ne 16. 1. 2022".
  • 16.01.2022
Aleksić: Morali su da se stvore uslovi za glasanje na referendumu
Tokom boravka u Kosovskoj Mitrovici, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da su morali da se stvore uslovi da i Srbi na Kosovu glasaju na referendumu koji je organizovala Srbija.
  • 16.01.2022
I u Štrpcu i Kuscu mirni protesti Srba
Mirni protesti povodom zabrane kosovskih institucija u Prištini o održavanju referenduma na Kosovu održani su i u Štrpcu i Kuscu.
  • 16.01.2022
Srbi iz Kosovskog Pomoravlja masovno idu na glasanje u Vranje
Srbi iz Kosovskog Pomoravlja masovno su jutros krenuli ka Vranju gde će učestovati na referendumu Republike Srbije i ostvariti svoje građansko pravo, nakon odluke Prištine da im uskrati mogućnost da glasaju u svojim mestima.
  • 16.01.2022
Srpski opstanak inicirao izradu statue Olivera Ivanovića
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" inicirala je izradu statue Olivera Ivanovića u prirodnoj veličini.
  • 16.01.2022