Vesti
Politika

Inauguracija predsednika Kosova

Novi kosovski predsednik Hašim Tači danas će biti inaugurisan u centru Prištine. Svečanost će biti organizovana na tzv. trgu Skenderbega od 11 sati.
Inauguracija predsednika Kosova
Hašim Tači (Foto Kim)

Na ceremoniju dolazi preko hiljadu gostiju iz pedeset zemalja, a među njima i predsednici iz regiona, iz Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i iz Albanije Edi Rama.
Svoje prisustvo najavio je i predsednik “Aktivne Srbije” Dušan Janjić.

Predviđeno je da svečanost u centru grada traje pedeset minuta. Pratiće je visoke mere obezbeđenja.

Ipak, kosovska opozicija najavila je juče da će pokušati da spreči inauguraciju predsenika Kosova upotrebom vuvuzela.

Tri opozicione stranke, Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo nisu zadovoljne izborom Hašima Tačija za predsednika.Ostale vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, nakon učešća na onlajn konferenciji o "malom Šengenu", da i dalje ostaje otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo da se priključe toj inicijativi, prenosi Tanjug.
  • 30.10.2020
Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020
Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice
Prijava kandidata za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice traje do sutra. Do danas je samo Srpska lista podnela zahtev za potvrdu kandidata za izbore koji će biti održani 29. novembra.
  • 29.10.2020