Vesti
Politika

Imovina Dečana, ski staza i hoteli na Brezovici u Fond kosovskog bogatstva

Nekadašnje dečje odmaralište u Dečanima koje se prostire na površini od 10 hektara, inače zemljište koje prema odluci Ustavnog suda treba da se vrati manastiru Dečani odlazi u Fond kosovskog bogatstva.
 • 23.05.2022
 • 08:29 h
 • Politika
 • izvor: Gazeta Ekspress, Kosovo onlajn, Kim
 • komentara:
 • pregleda: 701
Imovina Dečana, ski staza i hoteli na Brezovici u Fond kosovskog bogatstva
Hotel Junior na Brezovici (Foto Kim arhiva)

Kako piše Gazeta ekspress imovina planiranog Fonda kosovskog bogatstva predviđa ukupno vlasništvo nad 44 dobra koja se mogu preuzeti od Kosovske agencije za privatizaciju.

Isti Fond će raspolagati i ski stazom na Brezovici, zajedno sa hotelima "Lahor" i "Junior".

Prema pisanju Gazeta, više od 3.000 kvadratnih metara zemljišta i 24 zgrade u okolini Prištine biće prenete na društveno preduzeće Grmija, uključujući i jedan od najpoznatijih hotela na Kosovu - Grand koji se nalazi u centru Prištine, a čija je površina 8.900 kvadratnih metara.

Kosovska agencija za privatizaciju je procenila da će biti preuzeto 12 objekata Jugobanke sa sedištem u Mitrovici, u kojem se trenutno nalazi odeljenje Osnovnog suda.

Fond će, kako piše ovaj medij, preuzeti i fabrike u Suvoj Reci i Prizrenu, kao i Trepču i KEK.

Očekuje se da ukupna vrednost akcija Fonda bude 500 miliona evra.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
 • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
 • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
 • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

 • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
 • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
 • 25.06.2022