Vesti
Politika

Imeri: ZSO će imati autonomnu vlast

Predsednik pokreta “Samoopredeljenje” Visar Imeri izjavio je da će formiranje Zajednice srpskih opština, zamišljeno kao integracija kosovskih Srba, završiti integracijom Srbije u Kosovo.
Imeri: ZSO će imati autonomnu vlast
Visar Imeri (Foto gazetablic.com)

“Zajednica će imati autonomnu vlast, koja će uprkos činjenici da je na teritoriji Kosova, funkcionisati izvan suvereniteta republike Kosovo. Ironično je da će ’Zajednica’ biti priznata od strane više država nego republika Kosovo”, izjavio je Visar Imeri.

Imeri je za prištinski list Epoka e re rekao da će “Zajednica” imati državne atribute i da će bit moćnija od Kosova.

“Beograd će to koristiti kao jaku osnovu da se bori protiv nezavisnosti Kosova”, rekao je Imeri prištinskom listu.

Albanske opozicione stranke su zbog ovakvog shvatanja formiranja ZSO najavile proteste, kojih međutim, navode iz pokreta “Samoopredeljenje”, neće biti pre odluke Ustavnog suda o legalnosti ustavnh promena za formiranje Specijalnog suda, izglasanih u skupštini Kosova početkom avgusta.

Opozicija je priložila žalbu Ustavnom sudu, tvrdeći da je prekršena odluka Skupštne koja je u prvom pokušaju odbacila ustavne promene i time na kratko odložila usvajanje zakona o Specijalnom sudu. U drugom pokušaju skupština je izaglasala predlog tog zakona.

Iz pokreta “Samoopredeljenje” poručuju da protesti opozicije treba da budu preventivnog karaktera za formiranje ZSO.

Predstavnici opozicije najavljuju da protesta neće biti samo povodom sporazuma postignutih sa Beogradom već i oko drugih pitanja, koja se odnose na dobrobit građana Kosova.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023