Vesti
Politika

Imeri: Sporazum o ZSO je neustavan, Vlada da podnese ostavku

Kosovska opozicija smatra da je Ustavni sud doneo negativnu ocenu o formiranju Zajednice srpskih opština i ponovo zahteva da vlast, premijer Ista Mustafa i njegov zamenik Hašim Tači, što pre podnesu ostavke.
Imeri: Sporazum o ZSO je neustavan, Vlada da podnese ostavku
Visar Imeri (Foto gazetablic.com)

Predsednik radikalnog opozicionog pokreta Samoopredelenja Visar Imeri je na zajedničkoj konferenciji za štampu stranaka opozicije rekao da oni tumače da je Ustavni sud rekao, da je sporazum od 25. avgusta antiustavan, izveštava portal Koha.net.

“I kada Ustavni sud kaže da je veći deo ovog sporazuma u suprotnosti sa Ustavom, onda to znači da on u celini ne može da bude implementiran. Za nas je ovaj sporazum mrtav. Potvrđeno je da su Isa Mustafa i Hašim Tači i njihova vlada prekršili Ustav i zbog toga zahtevamo da što pre podnesu ostavke”, rekao je Imeri.

Ahmet Isufi iz Asocijacije za budućnost Kosova je rekao da je odluka Ustavnog suda “trijumf glasa naroda” čime je, kako je rekao, “potvrđeno ono što smo govorili mi i što su građani pokazali potpisivanjem peticije i protestima”.

Ostavku vlade je zatražio i Fatmir Ljimaj, lider Inicijative za novo Kosovo.

“Svima je jasno da odluka Ustavnog suda predstavlja novi pravno-politički trenutak na Kosovu na koji svi treba da reagujemo. Prvi korak tog reagovanja treba da bude ostavka vlade jer je dokazano da je prekršila Ustav što je prvi korak za izlazak iz vellike krize koja je zahvatila čitavo Kosovo”, rekao je Ljimaj.

On je dodao da je svaki pokušaj da se nastavi sa implementacijom sporazuma apsurdan i da ova vlada više ne uživa nikakav autoritet da vodi bilo šta i da “zbog toga treba da otvori prostor izborima”.

“Ukoliko budu koristili dvostruke standarde, to će samo produbiti krizu”, poručio je Ljimaj.Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021