Vesti
Politika

Imeri: Sporazum o ZSO je neustavan, Vlada da podnese ostavku

Kosovska opozicija smatra da je Ustavni sud doneo negativnu ocenu o formiranju Zajednice srpskih opština i ponovo zahteva da vlast, premijer Ista Mustafa i njegov zamenik Hašim Tači, što pre podnesu ostavke.
Imeri: Sporazum o ZSO je neustavan, Vlada da podnese ostavku
Visar Imeri (Foto gazetablic.com)

Predsednik radikalnog opozicionog pokreta Samoopredelenja Visar Imeri je na zajedničkoj konferenciji za štampu stranaka opozicije rekao da oni tumače da je Ustavni sud rekao, da je sporazum od 25. avgusta antiustavan, izveštava portal Koha.net.

“I kada Ustavni sud kaže da je veći deo ovog sporazuma u suprotnosti sa Ustavom, onda to znači da on u celini ne može da bude implementiran. Za nas je ovaj sporazum mrtav. Potvrđeno je da su Isa Mustafa i Hašim Tači i njihova vlada prekršili Ustav i zbog toga zahtevamo da što pre podnesu ostavke”, rekao je Imeri.

Ahmet Isufi iz Asocijacije za budućnost Kosova je rekao da je odluka Ustavnog suda “trijumf glasa naroda” čime je, kako je rekao, “potvrđeno ono što smo govorili mi i što su građani pokazali potpisivanjem peticije i protestima”.

Ostavku vlade je zatražio i Fatmir Ljimaj, lider Inicijative za novo Kosovo.

“Svima je jasno da odluka Ustavnog suda predstavlja novi pravno-politički trenutak na Kosovu na koji svi treba da reagujemo. Prvi korak tog reagovanja treba da bude ostavka vlade jer je dokazano da je prekršila Ustav što je prvi korak za izlazak iz vellike krize koja je zahvatila čitavo Kosovo”, rekao je Ljimaj.

On je dodao da je svaki pokušaj da se nastavi sa implementacijom sporazuma apsurdan i da ova vlada više ne uživa nikakav autoritet da vodi bilo šta i da “zbog toga treba da otvori prostor izborima”.

“Ukoliko budu koristili dvostruke standarde, to će samo produbiti krizu”, poručio je Ljimaj.Ostale vesti

Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022
Kurti sa Lajčakom o vrednostima i svrsi dijaloga
Na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka je bilo reči o dosadašnjem napretku, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa, saopšteno je medijima.
  • 27.06.2022