Vesti
Politika

Identifikovani poginuli i vraćeni iz Sirije na Kosovo

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni navodi da su identifikovani svi oni koji su poginuli u ratu u Siriji ili su iz te zemlje vraćeni na Kosovo.
Identifikovani poginuli i vraćeni iz Sirije na Kosovo
Skender Hiseni (Foto Slobodna Evropa)

Skender Hiseni je rekao da je tačno da Kosovo po glavi stanovnika ima mnogo učesnika u ratu u stranim zemljama, ali dodaje da je sada situacija pod kontrolom.

“Identifikovani su skoro svi građani koji su ubijeni ili su se vratili iz Sirije. Učinićemo sve da se zaštitimo od ovog zla”, rekao je Hiseni na trećoj konferenciji Germija Hil, koja se danas završava u Prištini.

Hiseni je podvukao da je policija Kosova opredeljena da obezbedi mirnu i sigurnu sredinu na celoj teritioriji.

Dodao je da je policija fokusirana na predupredjenje radikalizma u kosovskom društvu, sa ciljem da zaustavi i predupredi terorizma i ekstremizam.

Treću po redu konferenciju Germia Hil, koja je juče počela govorom premijera Ise Mustafe, organizuju kosovsko ministarstvo inostranih poslova i nemački Aspen institut, a glavna tema skupa je bila globalni izazovi i uloga NATO-a i EU na Zapadnom Balkanu.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020