Vesti
Politika

Identifikacija ključnih problema Srba na Kosovu

Konferencija “Snaga zajedničkog glasa”, čiji je cilj da se dođe do pet suštinskih pitanja koja su od interesa za srpsku zajednicu na Kosovu, biće održana danas i sutra u Gračanici.
Identifikacija ključnih problema Srba na Kosovu
Gračanica (Foto arhiva Kim)

Prema rečima organizatora, događaj je deo projekta “Zajednički glas” koji će se sprovoditi u narednih 18 meseci.

Cilj je da se najpre otkriju suštinski problemi srpske zajednice kroz uključivanje svih struktura, političara, nevladinih organizacija, javnih ličnosti, profesionalaca ali i međunarodne zajednice.

“U ovom trenutku ne znamo kojih pet problema najviše opterećuju srpsku zajednicu, a do njih će se doći kroz radionice, konferencije, okrugle stolove i istraživanje koje je planirano na uzorku od 1.200 ispitanika”, kazala je Svetlana Kojanović iz Centra za mir i toleranciju.

“Kada targetiramo tih pet pitanja koja su ključna za srpsku zajednicu, počeće se sa traženjem rešenja”, dodaje Kojanovićeva, ističući da bi ključni dokument trebalo da bude platforma koja će biti dobra smernica za buduću Zajednicu srpskih opština.

Konferenciji će između ostalih prisustvovati zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović, ministar administracije i lokalne samouprave Ljubomir Marić, oficir za vezu u Prištini Dejan Pavićević, predstavnik Kancelarije za Kosovo i Metohiju, predstavnici nevladnih organizacija kao i šef odseka za saradnju Kancelarije EU na Kosovu Kristof Štok.

Konferencija ‚‚Snaga zajedničkog glasa - Srpski dijalog forum” biće održana 7. i 8. aprila u hotelu “Ulpiana” u Gračanici.

Projekat “Zajednički glas” sprovode Centar za orijentaciju društva, Centar za mir i toleranciju i Budućnost bez straha uz podršku Kancelarije EU na Kosovu.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023