Vesti
Politika

"Iako izborna kampanja zvanično nije počela, ona uveliko traje"

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je za RTS da je odluka Centralne izborne komisije da se na kosovskim parlamentarnim izborima ne može glasati sa srpskim dokumentima, doneta s ciljem da što manje Srba izađe na predstojeće izbore i glasa.
Dalibor Jevtić (Foto Kim)

Vrhovni sud Kosova odbio je žalbu Srpske liste na odluku Centralne izborne komisije da se na kosovskim parlamentarnim izborima ne može glasati sa srpskim dokumentima. Odluka štetna, ali nastavićemo da se borimo za prava Srba, kažu u Srpskoj listi.

Gostujući u Beogradskom programu RTS-a, Dalibor Jevtić je rekao da odluka ima za cilj da što manji broj Srba izađe i glasa, uzimajući u obzir činjenicu da više od 95 odsto Srba će podržati Srpsku listu.

Prema njegovim rečima, jasno je ciljano da se broj onih koji će glasati za Srpsku listu umanji i to će imati za posledicu u smislu procenta koji će Srpska lista osvojiti na narednim izborima.

To se odnosi uglavnom na glasove Srba na severu Kosova, kaže Jevtić i dodaje da su identifikovali da postoji veliki broj onih koji na severu KiM ne poseduju kosovska dokumenta, koji su upisani u birački spisak.

"Mi smo na ovaj problem ukazali posmatračkoj misiji EU, predali smo sve prethodne odluke, zakon, šta stoji u zakonu, i ukazali da je to kršenje zakona, videćemo do izbornog dana da li će se to promeniti", kaže Jevtić.

Ostaje poslednja instanca Ustavni sud, kaže Jevtić i dodaje da ne polažu nadu da će bilo koja od ovih institucija podržati žalbu, ali da ne odustaju.

Ni ranije izborni procesi na Kosovu nisu bili bez izazova, sukoba u kampanjama i odluka koje su štetile Srbima.

"Bili smo u prilici da razgovaramo sa predstavnicima međunarodne zajednice koji su nekako ćutali na sve ovo i dobili smo informaciju da su negde podržavaju sve ovo, osim misije OEBS-a koja je stala u zaštitu zakona i rekla da ovo nije u skladu sa zakonom", rekao je Jevtić.

"Ovo nije poslednja stvar koju će Albanci pokušati da urade"

Ono što je interesantno da u toj odluci stoji da raseljena lica koja glasaju putem pošte mogu da se identifikuju putem izbegličkih legitimacija ali ne mogu da se sa istim tim legitimacijama glasaju na sam izborni dan, što je apsurd, smatra Jevtić.

"Mi se bojimo da ovo nije poslednja stvar koju će Albanci pokušati da urade, ali iza ovoga ne stoje samo Albanci već i predstavnici drugih političkih strnaka koji sebe predstavljaju za srpske, čak smo čuli da je Samostalna liberlana stranka ta koja je pokrenula ovu inicijativu", istakao je Jevtić.

Govoreći o broju birača koji nemaju kosovska dokumenta, Jevtić kažđe da je Srpska lista krenula u identifikaciju i u pitanju je, do sada 2.000 birača.

"Komuniciramo sa građanima, pokušavamo da problem rešimo, kada budemo imali konačan i tačan broj izaći ćemo u javnost", rekao je on.

Rok za prijavu je istekao, žrebom je utvrđen redosled, i mada kampanja zvanično počinje tek 25. septembra, borba za glasove je počela.

"Iako kampanja zvanično nije počela, ona uveliko traje, svi su na terenu, svi razgovaraju. Kada je o albanskim partijama reč dominira nekoliko tema, a to je da se stranke utrkuju da pokažu ko je glasniji u patriotskom smislu govora protiv svega što dolazi iz Srbije, govora svega onoga što treba da se kaže protiv Srba", rekao je on.

Svi govore da taksa od 100 odsto neće biti ukinuta, a sa druge strane zna se da će to biti prva odluka nove kosovke vlade kojom će se baviti, kaže potpredsednik Srpske liste.

"Zabrinuti smo jer ukoliko se retorika pooštrava može da utiče na odnos ljudi na terenu, što je opasno, zaključio je Jevtić.Ostale vesti

Predstavnici Beograda i Prištine u Vašingtonu 2. septembra
Lideri Beograda i Prištine sastaće se u Beloj kući 2. septembra, objavio je na Tviteru izaslanik Bele kuće za dijalog Ričard Grenel.
  • 14.08.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020
Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

  • 13.08.2020
OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020