Vesti
Politika

"Iako izborna kampanja zvanično nije počela, ona uveliko traje"

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je za RTS da je odluka Centralne izborne komisije da se na kosovskim parlamentarnim izborima ne može glasati sa srpskim dokumentima, doneta s ciljem da što manje Srba izađe na predstojeće izbore i glasa.
Dalibor Jevtić (Foto Kim)

Vrhovni sud Kosova odbio je žalbu Srpske liste na odluku Centralne izborne komisije da se na kosovskim parlamentarnim izborima ne može glasati sa srpskim dokumentima. Odluka štetna, ali nastavićemo da se borimo za prava Srba, kažu u Srpskoj listi.

Gostujući u Beogradskom programu RTS-a, Dalibor Jevtić je rekao da odluka ima za cilj da što manji broj Srba izađe i glasa, uzimajući u obzir činjenicu da više od 95 odsto Srba će podržati Srpsku listu.

Prema njegovim rečima, jasno je ciljano da se broj onih koji će glasati za Srpsku listu umanji i to će imati za posledicu u smislu procenta koji će Srpska lista osvojiti na narednim izborima.

To se odnosi uglavnom na glasove Srba na severu Kosova, kaže Jevtić i dodaje da su identifikovali da postoji veliki broj onih koji na severu KiM ne poseduju kosovska dokumenta, koji su upisani u birački spisak.

"Mi smo na ovaj problem ukazali posmatračkoj misiji EU, predali smo sve prethodne odluke, zakon, šta stoji u zakonu, i ukazali da je to kršenje zakona, videćemo do izbornog dana da li će se to promeniti", kaže Jevtić.

Ostaje poslednja instanca Ustavni sud, kaže Jevtić i dodaje da ne polažu nadu da će bilo koja od ovih institucija podržati žalbu, ali da ne odustaju.

Ni ranije izborni procesi na Kosovu nisu bili bez izazova, sukoba u kampanjama i odluka koje su štetile Srbima.

"Bili smo u prilici da razgovaramo sa predstavnicima međunarodne zajednice koji su nekako ćutali na sve ovo i dobili smo informaciju da su negde podržavaju sve ovo, osim misije OEBS-a koja je stala u zaštitu zakona i rekla da ovo nije u skladu sa zakonom", rekao je Jevtić.

"Ovo nije poslednja stvar koju će Albanci pokušati da urade"

Ono što je interesantno da u toj odluci stoji da raseljena lica koja glasaju putem pošte mogu da se identifikuju putem izbegličkih legitimacija ali ne mogu da se sa istim tim legitimacijama glasaju na sam izborni dan, što je apsurd, smatra Jevtić.

"Mi se bojimo da ovo nije poslednja stvar koju će Albanci pokušati da urade, ali iza ovoga ne stoje samo Albanci već i predstavnici drugih političkih strnaka koji sebe predstavljaju za srpske, čak smo čuli da je Samostalna liberlana stranka ta koja je pokrenula ovu inicijativu", istakao je Jevtić.

Govoreći o broju birača koji nemaju kosovska dokumenta, Jevtić kažđe da je Srpska lista krenula u identifikaciju i u pitanju je, do sada 2.000 birača.

"Komuniciramo sa građanima, pokušavamo da problem rešimo, kada budemo imali konačan i tačan broj izaći ćemo u javnost", rekao je on.

Rok za prijavu je istekao, žrebom je utvrđen redosled, i mada kampanja zvanično počinje tek 25. septembra, borba za glasove je počela.

"Iako kampanja zvanično nije počela, ona uveliko traje, svi su na terenu, svi razgovaraju. Kada je o albanskim partijama reč dominira nekoliko tema, a to je da se stranke utrkuju da pokažu ko je glasniji u patriotskom smislu govora protiv svega što dolazi iz Srbije, govora svega onoga što treba da se kaže protiv Srba", rekao je on.

Svi govore da taksa od 100 odsto neće biti ukinuta, a sa druge strane zna se da će to biti prva odluka nove kosovke vlade kojom će se baviti, kaže potpredsednik Srpske liste.

"Zabrinuti smo jer ukoliko se retorika pooštrava može da utiče na odnos ljudi na terenu, što je opasno, zaključio je Jevtić.Ostale vesti

Brnabić: Vjosa Osmani se pozvala na Briselski sporazum
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala u Antaliji (Turska) je na plenarnoj sednici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.
  • 17.06.2021
CIK: Počela prijava političkih subjekata za lokalne izbore
Centralna izborna komisija započela je pripreme za lokalne izbore koji će se održati 17. oktobra na Kosovu. Iz ove komisije su saopšteni datumi, kako su naveli, glavnih aktivnosti, a prijavljivanje političkih subjekata je i zvanično počelo danas i  trajaće do 16. avgusta.
  • 17.06.2021
Britanski vojnici na Kosovu najmanje do 2023.
Britanske trupe će nastaviti da doprinose NATO misiji na Kosovu (KFOR) najmanje do 2023. godine, navedeno je u saopštenju britanske vlade.
  • 17.06.2021
Odalović: Ostajem na čelu Komisije za nestale
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da mu nije prijatno što je premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio njegovo povlačenje sa čela te komisije i nazvao ga "Gebelsom i Geringom". "To su teške kvalifikacije i teške reči", naveo je Odalović za N1 i za sebe rekao da je dokazani antifašista. Odalović je saopštio da se neće povući sa čela te komisije, niti sa funkcije u radnoj grupi koja deluje na Kosovu, jer ga kako kaže na njih nije postavio Kurti, već Vlada Srbije.
  • 17.06.2021
Davidou: Rumunija ostaje pri stavu da ne priznaje Kosovo

Ambasadorka Rumunije u Beogradu Silvija Davidou izjavila je da ta zemlja ostaje pri stavu da ne prizna "samoproglašenu državu Kosovo".

  • 17.06.2021
Pacoli: Nećemo glasati ni za jednu izjavu obeleženu fusnotom
Poslanica Pokreta Samooopredeljenje Fitore Pacoli pozvala je sve poslanike koji učestvuju u raznim međunarodnim forumima da ne potpišu nijednu izjavu u kojoj je Kosovo predstavljeno fusnotom.
  • 17.06.2021