Vesti
Politika

I zaraženi kovidom-19 će moći da glasaju

Ostalo je manje od dve nedelje do lokalnih izbora 17. oktobra. CIK, kako kaže portparol Valjmi Eljezi, vrši sve neophodne pripreme da izborni proces protekne u najboljem redu i da sve bude spremno za dan izbora. Kazao je da će pravo glasa moći da iskoriste i zaraženi kovidom-19.
I zaraženi kovidom-19 će moći da glasaju
Ilustracija (Foto Fonet)

„Trenutno se sprovode aktivnosti koje su predviđene operativnim planom i ideja je da se ti zadaci ispune tako da CIK bude spreman za 17. oktobar. Na osnovu napretka u radu, verujemo da će sve biti spremno za dan izbora, 17. oktobra".

On je za Klan Kosova potvrdio da glasači na dan izbora neće morati da imaju dokaz o vakcinaciji.

Eljezi jedodao da bi traženje dokaza o vakcinaciji ograničilo biračko pravo.

„Za ovaj izborni proces, za razliku od onog od 14. februara, znamo da je za vakcinu potreban pristup institucijama. Što se tiče pitanja glasanja na dan izbora, CIK neće zahtevati od birača da dokažu da su vakcinisani ili negativni na jednom od testova na kovid. To ne bi bilo ispravno i takođe nije u skladu sa ustavnim pravom da se biračko pravo ograniči dokazom o vakcinaciji. Zasad znamo iz podataka da vakcinacija svih građana još nije obavljena, u ovom slučaju i građana sa pravom glasa”, dodao je on.

Dodao je da će se tokom glasanja poštovati sve antikov mere.

„Molimo sve građane sa pravom glasa koji izađu na biračko mesto dok čekaju na biračkom mestu da se drže rastojanja od 2 metra, takođe je potrebna distanca dok ulaze na biračko mesto. Birači moraju stalno nositi masku, osim kada ih mora identifikovati član biračkog odbora. CIK će na ulazu postaviti dezinfekciono sredstvo, tako da birači mogu dezinfikovati ruke na ulazu i izlazu sa biračkog mesta", kazao je portparol CIK-a.

Dodao je i da će svoje pravo glasa moći da iskoriste i osobe koje su zaražene koronavirusom.

„CIK će formirati mobilne timove koji će ići na adrese građana koji su nažalost zaraženi Kovidom-19“.Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021