Vesti
Politika

I zaraženi kovidom-19 će moći da glasaju

Ostalo je manje od dve nedelje do lokalnih izbora 17. oktobra. CIK, kako kaže portparol Valjmi Eljezi, vrši sve neophodne pripreme da izborni proces protekne u najboljem redu i da sve bude spremno za dan izbora. Kazao je da će pravo glasa moći da iskoriste i zaraženi kovidom-19.
I zaraženi kovidom-19 će moći da glasaju
Ilustracija (Foto Fonet)

„Trenutno se sprovode aktivnosti koje su predviđene operativnim planom i ideja je da se ti zadaci ispune tako da CIK bude spreman za 17. oktobar. Na osnovu napretka u radu, verujemo da će sve biti spremno za dan izbora, 17. oktobra".

On je za Klan Kosova potvrdio da glasači na dan izbora neće morati da imaju dokaz o vakcinaciji.

Eljezi jedodao da bi traženje dokaza o vakcinaciji ograničilo biračko pravo.

„Za ovaj izborni proces, za razliku od onog od 14. februara, znamo da je za vakcinu potreban pristup institucijama. Što se tiče pitanja glasanja na dan izbora, CIK neće zahtevati od birača da dokažu da su vakcinisani ili negativni na jednom od testova na kovid. To ne bi bilo ispravno i takođe nije u skladu sa ustavnim pravom da se biračko pravo ograniči dokazom o vakcinaciji. Zasad znamo iz podataka da vakcinacija svih građana još nije obavljena, u ovom slučaju i građana sa pravom glasa”, dodao je on.

Dodao je da će se tokom glasanja poštovati sve antikov mere.

„Molimo sve građane sa pravom glasa koji izađu na biračko mesto dok čekaju na biračkom mestu da se drže rastojanja od 2 metra, takođe je potrebna distanca dok ulaze na biračko mesto. Birači moraju stalno nositi masku, osim kada ih mora identifikovati član biračkog odbora. CIK će na ulazu postaviti dezinfekciono sredstvo, tako da birači mogu dezinfikovati ruke na ulazu i izlazu sa biračkog mesta", kazao je portparol CIK-a.

Dodao je i da će svoje pravo glasa moći da iskoriste i osobe koje su zaražene koronavirusom.

„CIK će formirati mobilne timove koji će ići na adrese građana koji su nažalost zaraženi Kovidom-19“.Ostale vesti

Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
  • 12.08.2022
Kurti: Vučićeve izjave o likvidacijama na Kosovu su plod njegove mašte
Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenjuje da izjave zvaničnika iz Beograda, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojima govore o nasilju i likvidacijama na Kosovu, pokazuju kakve su njihove misli i mašta.
  • 12.08.2022