Vesti
Politika

"I zagovornici nezavisnosti na ivici nerava sa Prištinom"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da se Priština, koja povlači jedan za drugim nerazumne poteze i donosi akte, među kojima je i najnovij nacrt rezolucije, previše uzda u podršku "onih koji su je stvorili".
Ivica Dačić (Foto Tanjug)

Dačić veruje da i zagovornici kosovske nezavisnosti imaju svoje crvene linije i da će Priština veoma brzo da ih pređe, a već gubi polako pozicije i moć koje je imala ranije.

"Oni su sada podneli ponovo zahtev za Interpol. Znate šta su im Amerikanci rekli? Pa kako vi mislite da uđete u Interpol ako vas mi ne podržavamo. Ali to njih ne interesuje. Kao što je Mesić rekao, ’uništio sam Jugoslaviju’, sada Haradinaj kaže’ ja sam sahranio dijalog’, a to je njihov cilj".

U Berlinu su, dodaje Dačić, takođe pokazali da njih ne interesuje niko ko ne misli kao oni.

"Haradinaja su svi napali zbog taksi. Niko nije tu promenio pozicije i rekao da je Haradinaj u pravu, uključujući i Tačija i Ramu. Čak mu je Makron rekao da će se Francuska saglasiti i za viznu liberalizaciju , ali njih to ne interesuje, on hoće da ubije mirovni plan i dogovor, hoće priznanje Kosova od strane Srbije", kaže Dačić u intervjuu za Tanjug.

Naravno, dodaje, ostaje im podrška kod onih kojima su "davali pare".

"Sigurno neće promeniti svoje mišljenje kongresmen Eliot Engel albanski lobista, koji je dobio legalno pare za izbore od Albanaca, ali u Trampovoj administraciji, ukoliko Priština i dalje ostane glavna prepreka za dogovor, to neće proći bez posledica za njihove međusobne odnose".

"’Duboka država’ otvara prostor za kompromis"

Na pitanje Tanjuga gde vidi konkretne dokaze za to da Priština gubi podršku, kada javnost vidi da bez bilo kavih posledica i vidljivih "packi" iz SAD na snazi ostaju takse, stižu novi akti, rezolucije iz Prištine, zabranjuju se ulasci na teritoriju KiM, Dačić kaže da to nije vidljivo u javnosti.

"U svakoj zemlji postoje takozvana duboka država, stav, koji je mnogo više nego običan, a koji oblikuje spoljnu politiku zemlje i to su neki krugovi u Stejt departmentu.

Kako napominje, Trampova administacija iznosi zamerke, ne u medijima nego na sastancima i sa srpskim zvaničnicima a i sa drugima, da je politika koja je ranije vođena, a za koju se oni zalažu, loša politika, takozvana politika autopilota.

Ta politika je i dalje prisutna delom u Kongresu, a delom u nekim krugovima Stejt departmenta, objašnjava Dačić.

Sa druge strane, kako ističe, za razliku od krugova bivše američke administracije, politika Donalda Trampa, potpredsednika Majka Pensa, pomoćnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, definiše kroz više nivoa Stejt departmenta, i otvara prostor da se dođe do kompromisa Beograda i Prištine.

Dačić dodaje da američki predsednik, naravno ne zalaže za to zbog toga što voli Srbiju, nego zato što misli da je to dobar politički poen i dobitna varijanta za sve strane u sukobu i svetske sile.

"Haradnajev susret sa ambasadorom SAD u Berlinu propaganda"

Na pitanje kako onda američki ambasador u Berlinu, jedan od najuticajnijih ambasadora Trampove administracije, prima Haradinaja, koji se pri tom nije sastao sa Mogerinijevom, šef srpske diplomatije to tumači kao Haradinajev propagandni potez.

"On nije dobio podršku američkog ambasadora. To je bio taktički i propagandni potez", tvrdi Dačić.

A na Haradinajevo hvalisanje, posle susreta u Berlinu, da će ući u istoriji kao čovek koji je sahranio ideju o razgraničenju i sačuvao nezavisno Kosovo, Dačić odgovara da je ušao u istoriju kao "čovek koji je sahranio i ubio stotine civila".

"Bez dogovora sa Srbijom nikada ne može biti trajnog rešenja i trajnog mira", rekao je Dačić i naglasio da je za kompromis koji bi bio u interesu i jednog i drugog naroda govorio još pre deset godina.

"Naravno ostavio sam prostor da svako iznese ideju o tome kako bi taj kompromis mogao da izgleda", dodao je Dačić.

Kostajtuje da do otgoa nije došlo i upozorova ni da neće ako se na takav način odnose prema želji Srbije da bude konstruktivna. Prema njegovim rečima, zabrinjavaju potezi Prištine koji mogu da se obiju o glavu za stabilnost čitavog regiona.

"Mislim da je inače potrebno spustiti ton u regionu, jer najlakše je vikati i vređati neke druge narode i druge zemlje. Svako treba da vodi računa kakav je efekat tih izgovorenih reči. Srbi uopšte ne žele sebe da predstavljaju kao najveću silu u regionu", objašnjava Dačić.

Dačić je podsetio na reči akademika Čedomira Popova koji je jednom zapitao "koliko to Srbija treba da bude mala da nekome ne bi bila velika".

"Podržavamo sve države u regionu u njihovim težnjama i želimo mir, pomirenje. Samo nemojte da mislite da se to može graditi na poniženju Srba i na dvostrukim standardima", zaključio je Dačić.Ostale vesti

Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020
Skupština Kosova danas razmatra zakon o OVK
Skupština Kosova će od 11 sati će razmatrati Nacrt zakona o prevenciji i borbi protiv kovida-19 na Kosovu i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, piše Koha.
  • 07.08.2020
Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga
Koordinator kosovske vlade u dijalogu Skender Hiseni izjavio je da su zapadne sile pružile mogućnost Prištini i Beogradu da u narednih 12 meseci postignu sporazum ili će proces pomirenja potpuno da propadne.
  • 07.08.2020
Nacrt zakona o vrednostima OVK predviđa i krivično gonjenje
Poslanici kosovske skupštine razmatraće sutra nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će kod nealbanskih etničkih zajednica izazivati strah pri samoj pomisli na tu oružanu formaciju.
  • 06.08.2020