Vesti
Politika

I Tači i DSK će poštovati odluku Ustavnog suda

Predsednik Kosova Hašim Tači objavio je da će poštovati odluku Ustavnog suda da do 29. maja, suspenduje njegovu odluku o davanju mandata Avdulahu Hotiju za formiranje vlade Kosova.

I Tači i DSK će poštovati odluku Ustavnog suda
Isa Mustafa i Hašim Tači (Foto Kim)

"Kao predsednik Kosova u potpunosti ću poštovati ovu odluku", naveo je Tači na Fejsbuku.

U međuvremenu se putem saopštenja za medije, oglasio i Demokratski savez Kosova koji takođe ističe da će poštovati odluku Ustavnog suda.

"DSK je putem političkih sporazuma uspela da obezbedi većinu potrebnu za formiranje nove vlade. DSK ostaje odlučna da uspostavi novu vladu u potpunosti u skladu sa ustavnom normom", navodi se u saopštenju ove partije koja je juče podnela zahtev za održavanje sednice Skupštine.

DSK poručuje da će sednica biti održana kada Ustavni sud donese konačnu odluku.Ostale vesti

Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020
Tači tvrdi da se

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laoboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini.

  • 28.05.2020
Dačić: Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.
  • 28.05.2020
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  • 28.05.2020
SNS prepravio spot
Nakon brojnih reakcija javnosti i pisanja medija, Srpska napredna stranka je prepravila predizborni spot u kojem je prethodno izostavila slogan "Za našu decu" sa teritorije Kosova.
  • 28.05.2020