Vesti
Politika

I Štrpce šalje podršku Srbima na severu

Skup podrške Srbima na severu Kosova odžan je danas i u Štrpcu. Gradonačelnik Dalibor Jevtić je poručio da Srbi više neće trpeti nikakav vid nasilja.
I Štrpce šalje podršku Srbima na severu
Protest u Štrpcu (Foto Opština Štrpce)

Građani su istakli veliki broj transparenata, a sa pojedinih su mogle da se vide poruke: ”Vučiću čuvaj Srbe i mir”, ”Podrška našoj braći sa severa”, ”Stop nasilju nad Srbima”, ”Sloboda za našu braću”, ”Mi samo želimo mir”.

Jevtić je sa skupa poslao poruku mira i jedinstva, ali i poruku podrške sunarodnicima na severu Кosova.

”Pozivam sve one koji su odgovorni za bezbednost, sigurnost i slobodu da urade svoj posao i da utiču na one koji danas u Prištini donose jednostrane odluke, da prestanu sa time”, istakao je Jevtić.

On je naveo da je opština Štrpce prošla kroz najveći vid represije. ”Zatvorili su nam Privremeni organ i dan danas drže našu braću u pritvoru, pokušavajući na različite načine, sejući strah da učine to da mi napustimo ove prostore”, kazao je on osvrnuvši se na akcije specijalaca u slučaju "Brezovica".

Na skupu se obratila i studentkinja Pravnog fakulteta u Кosovskoj Mitrovici, Magdalena Račićević.

”Ne postoje reči koje mogu dovoljno da opišu sve ono što osećamo zbog svega što se poslednjih meseci dešava. I pitamo se zašto? Zašto smetamo, zašto žele da nas proteraju sa naših vekovnih ognjišta? Samo zato što smo Srbi? Кao neko ko studira u Кosovskoj Mitrovici želim da poručim odavde, iz našeg Štrpca, punu podršku našim sunarodnicima na severu Кosmeta. Znam da trpe veliku nepravdu i pritiske. Znam i saosećam se sa njima jer smo i mi ovde prolazili i prolazimo i pritiske i napade i razne nepravde. Danas naše sestre u Кosovskoj Mitrovici podižu svoj glas protiv zuluma koji im se nameće i zato im odavde pružamo punu podršku!", rekla je ona.Ostale vesti

Dačić: Vučić će odluku o odlasku u Tiranu doneti posle sastanka sa Lajčakom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluku o tome da li će učestvovati na samitu u Tirani doneti posle sutrašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 04.12.2022
Jevtić: Moguće da i Srbi južno od Ibra napuste institucije
Gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije, navodeći da kosovski premijer, Aljbin Kurti, tumači zakone na način koji mu odgovara i da se na Kosovu ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.
  • 04.12.2022
Kurti: Dogovor sa Srbijom neće biti lak
Dogovor Kosova i Srbije neće biti lak, ali treba dati šansu dijalogu i raditi na tom procesu, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu bosanskoj televiziji N1.
  • 04.12.2022
Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.
  • 04.12.2022
Vučić: Najviše strepeo zbog naroda na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagram profilu “buducnostsrbijeav” da je u protekloj nedelji najviše strepeo zbog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji  "i problema koje im gotovo svakodnevno, već decenijama, nameću oni koji pokušavaju da otmu ono što nije njihovo i pogase srpska ognjišta".
  • 04.12.2022
Direktor Carine: Zamenjeni službenici koji su podneli ostavke
Generalni direktor Carine Kosova Agron Lugaljiu izjavio je da su u toj službi popunjena radna mesta na kojima su Srbi podneli ostavke.
  • 03.12.2022