Vesti
Politika

I Srbi i Albanci imaju pogrešna očekivanja od Bajdena

Izborom Džoa Bajdena za predsednika SAD-a, politika Bele kuće prema dijalogu između Beograda i Prištine biće određena ponovnim približavanjem Amerike i Evrope, zaključeno je na debati “Američki predsednički izbori: dve strane iste medalje?”. Bajdenova administracija bi se vratila na politiku koja je vođena pod Obamom, kada su se SAD povukle iz Evrope i prepustile Evropljanima da rešavaju probleme na svom kontinentu. Bela kuća bi, sa svoje strane, podsticala Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji međusobnih odnosa u okviru procesa koji bi vodila Evropska unija.

I Srbi i Albanci imaju pogrešna očekivanja od Bajdena
Džo Bajden (Foto Rojters)

Debata “Američki predsednički izbori: dve strane iste medalje?” održana je 5. novembra u okviru projekta “Mitrovički društveni klub” koji sprovodi NVO Aktiv uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS). Učešće na ovoj debati uzeli su Ivan Vujačić, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i ambasador SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije u SAD-u u periodu od 2002. do 2009. godine, Mark Baskin, profesor na Američkom univerzitetu na Kosovu, i Kejleb Vau, šef odseka za javne politike u NVO Aktiv. Debatu je moderirao Ognjen Gogić, šef kancelarije NVO Aktiva u Prištini.

Ivan Vujačić je tokom debate ocenio da i Srbi i Albanci greše u očekivanjima od Bajdena. Prema njegovim rečima, Bajden je bio jako potresen kada je došlo do paljenje crkava tokom martovskog nasilja 2004. godine. Albanska strana, prema Vujačiću, neće od njega dobiti “blank ček” da radi šta hoće, kako se neki nadaju. Sa druge strane, on smatra da greše i oni Srbi koji misle da dolazi neko ko će ponovo da vrši pritisak na njih jer su ta vremena pošla. Umesto toga, Bajden će nastojati da popravi odnose s Evropom, kao prirodnim partnerom SAD-a, što će odrediti i njegov odnos prema Kosovu. Dok se Amerika bude bavila međunarodnim problemima koji su za nju važniji, pitanje Kosova će biti prepušteno Evropljanima budući da pripada njihovom geopolitičkom prostoru.

Kejleb Vau je konstatovao da je za vreme Trampa došlo do preokreta u američkoj spoljnoj politici. Tramp je tretirao EU kao protivnika i bavio se Balkanom samo zbog trke za uticajem na ovom prostoru. Vau je zaključio da Tramp ne zna mnogo o balkanskom prostoru, niti ga on naročito interesuje. Vašingtonski sporazum koji su Beograd i Priština potpisali pod Trampovim okriljem u septembru bio je samo politička predstava koja je korišćena u predizborne svrhe.

Prema oceni Marka Baskina, Bajden će težiti da uspostavi bolje i konstruktivnije veze sa EU. On smatra da bi Bajednova administracija podsticala Prištinu da postigne sporazum sa Beogradom, ali da ne treba očekivati veliko mešanje Amerike u taj proces. Američka ambasada u Prištini nema onu ulogu koju je imala pre deset godina. Kako je naveo, Balkan nije toliko važan za Ameriku tako da će Bajden umesto toga težiti da rešava puno važnije probleme za Ameriku.

Ivan Vujačić ocenjuje da bi Amerika mogla da ima važnu ulogu u normalizaciji odnosa između Beograda i Priština zbog autoriteta koji ima na Kosovu. Kako je naveo, podeljenost albanskog društva na Kosovu može biti ograničavajući faktor u postizanju sporazuma, dok Amerika može da izvrši pritisak na albansku stranu da prihvati sporazum.

Povodom očekivanja koje su lideri u Beogradu i Prištini imali u pogledu ishoda izbora, Kejleb Vau ocenio je da bi Beogradu i Prištini pobeda Trampa dala veći stepen fleksibilnost za razgovore o podeli Kosova. Kako je primetio, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na Trampa gledao kao na nekoga ko se ne bi previše mešao u unutrašnju politiku u Srbiji, niti u politiku Srbije prema Kosovu i regionu. Sa druge strane, albansko društvo je smatralo da bi za razliku od Trampa Bajden bio predvidiv, kao i da bi njegov izbor doveo do povratka politike koju je Amerika prethodnih godina vodila prema Kosovu.

Svi učesnici debate su ocenili da, za razliku od Trampa, Bajden ima jasnu predstavu o tome šta se dešava na Balkanu. Međutim, takođe su se usaglasili u ocenili da ovaj prostor nije toliko važan da bi se našao na agendi Bajdena ukoliko postane američki predsednik jer će imati druge prioritete.

Postupke predsednika Trampa u spoljnoj politici Ivan Vujačić je okarakterisao kao demontiranje međunarodnog sistema u čijem stvaranju je Amerika imala veliku ulogu a to ju je dovelo u apsurdnu situaciju da postane faktor neizvesnosti za ceo svet. Bajden će, prema njegovoj oceni, pokušati da vrati Ameriku u multilateralne strukture, ali da će naslediti probleme koje neće tako lako moći da rešava. Mark Baskin ocenjuje da bi izbor Bajdena uveo predvidivost u američku politiku, što kod Trampa nije bio slučaj. Ipak, i on smatra da Bajdenu neće biti lako, naročito u unutrašnjoj politici. Kako zaključuje, Trampa smo potcenili, a posledice njegove politike će biti dalekosežne i na unutrašnjem i na spoljnom planu.Ostale vesti

Studija za EP: Dezinformacije srušile Vladu Aljbina Kurtija
Dezinformacije su imale direktne političke implikacije na Kosovu, gde su dovele i do pada Vlade Aljbina Kurtija, navodi se u studiji o ulozi lažnih vesti na Zapadnom Balkanu, predstavljenoj u Evropskom parlamentu.
  • 05.12.2020
Odbornica Zdravković: Lekari doživeli linč, odgovornost medija
Odbornica SLS-a u SO Gračanica Milena Zdravković pružila je danas podršku svojim kolegama odbornicima Ratku Pereniću i Draganu Periću koji su na prošlom zasedanju govorili o lošoj situaciji u zdravstvu. Ona je kazala da su mediji „napravili spektakl“ zbog kojeg su dvojica lekara doživela linč. Budimir Ničić poručuje da novinari izveštavaju o onome što se dešava na sednici, a da je „na publici da proceni ko pravi spektakl“.
  • 04.12.2020
Skupština Kosova usvojila Zakon o ekonomskom oporavku

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas Nacrt zakona o ekonomskom oporavku. Zakon je usvojen sa 72 glasa za i nijednim protiv.

  • 04.12.2020
SO Gračanica: Radikalno ili institucionalno rešavanje problema u Kišnici? Policija ćuti
Žučna rasprava o bezbednosnoj situaciji u Kišnici kod Gračanice obeležila je današnju sednicu lokalnog parlamenta. Odbornica Snežana Jovanović je kazala da „ukoliko se problem ne reši institucionalno, onda će se rešiti radikalno“. „Bilbord nikoga nije plašio“, navodi albanski odbornik Granit Gaši.
  • 04.12.2020
Stano: Pregovarači BG i PR u četvrtak u Briselu
Portparol EU Peter Stano, potvrdio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će se 10. decembra u Briselu nastaviti razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou.
  • 04.12.2020
CIK objavio konačne rezultate izbora
Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) objavila je danas konačne rezultate vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.
  • 03.12.2020