Vesti
Politika

I Rašić podneo žalbu zbog nepriznavanja glasova iz Srbije

Žalbu Vrhovnom sudu na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke, pored pokreta Samoopredeljenje, podneo je juče i kandidat za kosovskog premijera ispred koalicije Sloboda, Nenad Rašić, javlja Indeksonline.
I Rašić podneo žalbu zbog nepriznavanja glasova iz Srbije
Nenad Rašić (Foto Kim)

Kako je objasnio za Indeksonline, ovim postupkom brani dugoročne interese glasača iz centralne Srbije.

„Žalio sam se zbog glasova iz Srbije. Ali kao odgovoran čovek, ja znam da su ti glasovi promenili situaciju, ali ja ovom žalbom štitim dugoročne interese“, rekao je Rašić.

Međutim, potez Rašića naišao je na kritiku koalicije NISMA-AKR-PD čiji prelazak cenzusa zavisi od odluke da li će ili ne, glasovi putem pošte pristigli iz Srbije biti prihvaćeni i uključeni u konačan rezultat izbora.

Iz ove koalicije navode da je Rašić u emisiji Pressing na T7, 8. novembra izjavio da su glasovi iz Srbije prikupljeni u Nišu, ali samo oni glasovi koji su bili za Srpsku listu.

„Zahtev političke koalicije kosovskih Srba da se ne prihvate falsifikovani glasovi iz Srbije bio je potpuno ispravan. Ono što na prvi pogled nije jasno, je promena stava Nenada Rašića i njegova žalba Vrhovnom sudu da se smatraju zakonitim falsifikovani glasački listići od kojih koalicija ’Sloboda’ nema nijedan jedini glas, jer je 100% ovih falsifikovanih glasačkih listića za Srpsku Listu“, navode iz NISMA-e, prenosi Gazeta Express.

Oni dalje optužuju koaliciju „Sloboda“ da je ovakvu odluku donela kao rezultat pogodbe sa Samoopredeljenjem i dodaju da „nikakve pogodbe Srpske liste, Nenada Rašića ili Samoopredeljenja, neće dovesti do kršenja zakona na Kosovu, niti osporiti političku volju 42.000 građana Kosova“, što je broj glasova koji je ova koalicija osvojila.

Od odluke o tome da li će glasovi iz Srbije biti prihvaćeni ili ne, zavisi sastav sedmog saziva kosovske skupštine, jer se izbacivanjem ovih glasova iz ukupnih rezultata, spušta granica za prelazak cenzusa i koalicija NISMA-AKR-PD, koja je trenutno van parlamenta, bi mogla dobiti potrebnih 5% glasova za osvajanje 6 poslaničkih mesta.

Glasovima iz Srbije zamera se to što, iako se glasači registruju za proceduru glasanja preko pošte, ti glasovi u Kosovo Polje, odnosno na adresu CIK-a, ne stižu putem pošte, već se sakupljaju u centralnoj Srbiji i onda prevoze na Kosovo, bez ikakvog učešća srpske ili kosovske pošte u tom transportu.Ostale vesti

Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020
Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
  • 10.07.2020
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
  • 10.07.2020
Danas video samit o odnosima Beograda i Prištine
Video samit o odnosima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske biće održan danas.
  • 10.07.2020