Vesti
Politika

I Kurti traži prijem Kosova u EU i NATO

Kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je od evropskih zemalja da prihvate Kosovo u Evropskoj uniji i NATO jer bi to, kako smatra, doprinelo miru, stabilnosti i bezbednosti i naveo da je narod Kosova zabrinut da će ruski predsednik Vladimir Putin pokušati da izazove rat na Balkanu protiv zapadnih demokratija, prenosi Ekonomija onlajn.
I Kurti traži prijem Kosova u EU i NATO
Aljbin Kurti (Foto Kim)

"Želimo u EU i NATO. Ako budemo primljeni, to bi bilo bolje i za narod Kosova, za republiku i za ceo region i evropski kontinent uopšte", rekao je Kurti i naveo da bi zemlje EU i NATO trebalo da budu više posvećene uklanjanju ruskog uticaja sa Balkana.

Povodom ruske intervencije u Ukrajini, Kurti je u intervjuu britanskom Skaj njuzu naveo da je Kosovo u prošlosti doživelo rat i da narod Kosova pokazuje solidarnost sa ukrajinskim narodom, a kritikovao je Srbiju za koju je naveo da je ostala jedina država u Evropi, osim Belorusije, koja nije uvela sankcije Rusiji.

"Balkan nije imun od efekata situacije u Ukrajini jer na Balkanu imamo državu koja nije uvela sankcije Rusiji, koja se nije prudružila EU u osudi ruske okupaciju, a to je Srbija, naš sused", rekao je Kurti i dodao da Srbija i dalje odbija da prizna Kosovo, dok sa druge strane održava čvrste veze sa Rusijom.

On kaže da veliki deo naoružanja Srbije iz ruskih donacija, dok većina velikih ruskih kompanija ima svoje filijale u Srbiji.

"Zbog toga je narod Kosova zabrinut da će despotski predsednik Vladimir Putin pokušati da izazove rat na Zapadnom Balkanu kako bi ga pretvorio u bojno polje sa zapadnim demokratijama", rekao je Kurti.

On je naveo da je narod Kosova odlučan, budan i da se ne plaši.Ostale vesti

Vučić: Planiraju opšti napad na sever Kosova, cilj im je nova „Oluja“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Vlada Kosova dala rok za preregistraciju srpskih tablica do kraja septembra, što znači, kako je rekao, da planiraju opšti napad na sever Kosova najkasnije 1. oktobra. "Imamo petu zemlju koja je povukla priznanje i čekamo da uđu u proceduru u bilo kojoj organizaciji da vam to pokažemo", dodao je.

  • 29.06.2022
Kosovska vlada uspostavlja reciprocitet sa Srbijom za lične karte i registarske tablice
Vlada Kosova uspostavila je reciprocitet za ulazak građana Srbije na Kosovo tako što je na elektronskoj sednici odlučila da primeni istu meru kao zvanični Beograd. Na administrativnim  prelazima izdavaće im se  deklaracioni list  koji zamenjuje identifikaciona dokumenta. Usvojena je i odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice do 30. septembra, prenosi Koha.
  • 29.06.2022
Rakić i gradonačelnici sa Lajčakom: ZSO ključna
"Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe, kako bi se sve ono je što je njenim formiranje dogovoreno realizovalo", poručili su predstavnici Srpske liste specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku tokom razgovora u Severnoj Mitrovici.
  • 29.06.2022
Imovina i prihodi gradonačelnika većinski srpskih opština na Kosovu

Kosovska agencija za borbu protiv korupcije objavila je najnovije izjave o imovini i prihodima koje su podneli visoki javni funkcioneri. 

 

 

  • 29.06.2022
Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022