Vesti
Politika

I. Deda: Izveštaj Eštonove "friziran"

Politički analitičar iz Prištine Iljir Deda kaže da u izveštaju Ketrin Ešton šefovima diplomatija EU "ima mnogo materijalnih grešaka" i da je "on bio friziran".
I. Deda: Izveštaj Eštonove
Iljir Deda (Foto arhiva KIM)

Deda je za agenciju Beta kazao da je vrlo pažljivo pročitao izveštaj Eštonove o pregovorima Beograda i Prištine i ocenio da u njemu ima mnogo netačnosti, koje se mogu smatrati i materijalnim greškama.

"Recimo oko izlaska (Srba) na (lokalne) izbore. U izveštaju piše da je izaslo 30 odsto u Leposaviću, dok je prema rezultatima CIK-a izašlo 23 odsto. Ili, recimo, u izveštaju piše da je 3. novembra u severnoj Mitrovici bilo malih problema, dok je istina da svi mehanizmi na severu nisu uspeli da obezbede slobodan izlazak i slobodno glasanje", kazao je analitičar povodom sukoba na glasačkim mestima.

Prema njegovim rečima, ne stoji ni konstatacija da su rasformirane stare struktura bezbednosti i pravosuđa na severu (gde su Srbi većina) i izvršena njihova integracija u strukture Kosova, pošto je samo 16 pripadnika MUP-a Srbije do sada integrisano u Policiju Kosova.

Deda je dodao da ne stoji konstatacija u izveštaju Ešton da su Kosovo i Srbija usaglasile zakonska akta prema sporazumu iz Brisela od 19. aprila.

"Takođe, ne može biti uspeh verifikacija samo 279 diploma za dve godine", naveo je Deda govoreći o sporazumu o međusobnom priznanju diploma visokoškolskih ustanova.

Prema njegovim rečima, ni učlanjenje Kosova u regionalne forume ne ide kako treba i nije onakvo kako ga je predstavila Ketrin Ešton.

"Realnost je drugačija od izveštaja. Tokom 2012. godine Kosovo je trebalo da bude članica 41 regionalne organizacije i to se nije dogodilo. Mnoge od tih organizacija ne uzimaju uopšte u obzir sporazum o fusnoti, odnosno o regionalnom predstavljanju Kosova", rekao je prištinski analitičar.

Dodao je da posebno ne odgovara istini deo izveštaja o sporazumu o sudovima.

"U stvari, ne postoji sporazum o sudovima između Kosova i Srbije, iako u izveštaju piše da je Srbija prihvatila jedan Osnovni sud i tužilaštvo za region Mitrovice", kazao je Deda.

Današnji prištinski mediji su javili da je sadržaj izveštaja Eštonove "šokirao zvaničnu Prištinu". On je ocenjen kao "pozitivan i romantičan", uz ocenu da je motiv za takav izveštaj bilo opredeljenje da Srbija po svaku cenu dobije datum početka pregovora s EU.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021