Vesti
Politika

Hrvatska i Kosovo dogovorili primenu sporazuma u oblasti vojnih nabavki

Kosovski i hrvatski ministri odbrane potpisaće uskoro u Prištini Memorandum o razumevanju, dogovorena je primena sporazuma u oblasti vojnih nabavki, a razgovara se i o budućoj vojno-tehničkoj saradnji.
Hrvatska i Kosovo dogovorili primenu sporazuma u oblasti vojnih nabavki
Detalj sa sastanka (Foto Ministarstvo odbrane Kosova)

Ove navode izneo je juče kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, koji boravi u poseti Hrvatskoj povodom međunarodne izložbe proizvođača naoružanja i vojne opreme – ASDA 2021 koja se održava u Splitu.

Mehaj se zajedno sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svećljom juče sastao sa hrvatskim ministrom odbrane Mariom Banožićem.

„Na ovom sastanku se razgovaralo o opcijama za buduće tehničko-vojne saradnje između Republike Kosovo i Republike Hrvatske. Sagovornici su takođe ponovili značaj strateškog dijaloga između dve zemlje u kontekstu zajedničkog interesa za stabilnost jugoistočne Evrope“, navodi se u saopštenju kosovskog ministarstva odbrane.

Kako su naveli, Mehaj i Banožić dogovorili su se ujedno o primeni sporazuma u oblasti vojnih nabavki „Država sa državom“, kao i mogućnosti učešća u zajedničkim mirovnim misijama.

Najavili su ujedno da će dvojica ministara uskoro potpisati Memorandum o razumevanju u Prištini.

Mehaj je sa hrvatskim ministrom odbrane razgovarao i o novonastaloj situciji na severu Kosova, te bezbednosnoj i političkoj situaciji na celom Kosovu.

Ujedno mu se zahvalio zbog doprinosa hrvatskog kontingenta u sklopu misije KFOR-a.Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021