Vesti
Politika

Hrvatska ambasadorka: Susedi prioritet

Ambasadorka Republike Hrvatske na Kosovu Danijela Barišić rekla je u emisiji Slobodno srpski da se nakon izbora novog hrvatskog predsednika Zorana Milanovića može očekivati nastavak politike zvaničnog Zagreba prema susedima.
Hrvatska ambasadorka: Susedi prioritet
ambasadorka Danijela Barišić (Foto Slobodno Srpski)

“S obzirom da prema našem ustavu spoljnu politiku kreiraju vlada i predsednik Republike, može se očekivati u principu nastavak politike. Hrvatska je geopolitički i geografski tu gde jeste. Mi se ne možemo odsetili. Vi ste naši susedi i nama je u dubokom interesu da to susedstvo bude stabilno i da bude mirno. Vi ste nam jedan od prioriteta“, rekla je Barišić.

Ambasadorka Hrvatske kaže, da se ova zemlja, koja narednih pola godine predsedava Savetom Evropske unije, zalaže se nastavak proširenja Evropske unije i na zemlje zapadnog Balkana.

„Ono što mi možemo da uradimo je da našim partnerima u Evropskoj uniji objasnimo koliko je važna stabilnost i napredak ove regije. Uostalom regija je ionako okružena članicama Evropske unije i članicama NATO-a, to je unutra, to je Evropa, to nije nešto izvan, ta teritorija se ne nalazi van Evrope, to je evropski region i nama svima je važan“, istakla je Barišić i zaključila da nema sigurne i stabilne Evrope bez sigurnog i stabilnog zapadnog Balkana.

Uverena je da će i Kosovo i Srbija i druge susedne zemlje biti primljene u EU kada se ispune svi kriterijumi.
„Hrvatska, kao najmlađa zemlja članica EU, vrlo dobro zna šta znači ispunjavanje kriterijuma. Uvek smo govorili da je naš put i samo pregovaranje možda bio puno bitniji od samog članstva, jer imate jedan okvir, jednu kao knjigu, po kojoj vidite koji su svi vaši budući koraci i imate domaći rad koji morate da uradite, ali ipak znate na šta se trebate osloniti, a to su pregovaračka poglavlja“, kazala je ambasadorka Barišić.

Voleli bi da vidimo da Kosovo ka EU ide puno brže

Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji Kosovo je krenulo kao EU, ali po njenoj oceni, ne ide dovoljno brzo.

„Mi bismo hteli da vidimo kako to ide puno brže. Recimo Hrvatska je jedna od članica zemalja koja pomaže projektu u izgradnji i jačanju institucija da može Kosovo da ide putem tog sporazuma. To je naravno faza koju je i Hrvatska prošla i sve su to faze koje se možda čine vrlo tehničke, vrlo onako možda dosadne, ali to vam treba. Ne možete krenuti u prvi srednje, ako niste zvršili osnovnu školu“, poručila je hrvatska ambasadorka u Prištini.

Na pitanje voditelja kada će Kosovo dobiri viznu liberalizaciju i da li je efikasna borba kosovskih institucija protiv organizovanog kriminala i korupcije jedini uslov EU, u čemu je Hrvatska demonstrirala odlučnost osudivši svog bivšeg premijera Sanadera zbog primanja mita, Barišić ističe važnost principa vladavine prava.

„Recept je da jačate vladavinu prava, što znači da je zakon jednak i prema svima isti. Ako je neko na nekoj funkciji to ne znači da ne treba da poštuje zakon, već upravo suprotno. O tome se i radi. Mi kao Hrvatska smatramo da je Kosovo naravno ispunilo sve uslove da dobije viznu liberalizaciju. Međutim, ono o čemu se radi je da je to posao koji nikada ne staje. Ne možete reći – OK, mi smo se obračunali. Nažalost, korupcija i kriminal nigde nisu iskorenjeni, ali možete jačati mere da se sa tim suočite odnosno da delujete preventivno“, rekla je Danijela Barišić.

Kad nema posla, nemate čime da prehranite porodicu

Komentarišući položaj i potrebe hrvatske nacionalne manjine koja na Kosovu živi još od 13.veka, ambasadorka Barišić kaže da je danas ostalo na Kosovu da živi vrlo malo Hrvata i da je uglavnom reč o staračkim porodicama.

„Hrvatska zajednica uglavnom živi u Janjevu, nekih 200 pripadnika i još jedno 40 ili 50 u Letnici. Nažalost pre 30 godina, ta zajednica je brojala 8 000 ljudi, danas ih je samo 250. Osim što je mala i manjinska, ta zajednica deli sudbinu svih ostalih građana ove zemlje, što znači da imaju problema sa nezaposlenošću, zdravstvenom zaštitom, transportom... Najveći problem je što nema posla, a kada nemate posla ne možete imati porodicu, kad je nemate čime prehraniti. Zavisite zapravo od pomoći Hrvatske i Kosova, to je onako prilično problematično i zbog toga su se iseljavali. Vi želite da vam dete ima što bolje obrazovanje, da može imati pozorište, bioskop i sve to vam je puno jednostavnije kada ste u Hrvatskoj nego kad ste tu“, kazala je Barišić.

Za rad u Hrvatskoj postoji tradicionalno veliko interesovanje građana Kosova. Hrvatske vlasti, poslednjih godina, izdaju oko 10 hiljada radnih viza građanima Kosova, a toliko se planira i u ovoj.

„Uslov je da morate imati već dogovoreno ko vam daje posao. Taj poslodavac šalje svoj dopis i rešenje da ćete biti zaposleni kod njega i kada dođete u Hrvatsku tamo se traži naravno viza odnosno da možete biti u Hrvatskoj, da možete tamo raditi. Hrvatska je poslednje dve godine dosta digla kvotu stranih radnika. Nekad je to bilo oko 10 hiljada, a u poslednje vreme ta brojka je podignuta na 60 hiljada, jer nemamo dovoljno radnika“, rekla je ambasadorka Republike Hrvatske u Prištini Danijela Barišić, gostujući u Slobodno srpski.Ostale vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da posle ukidanja taksi očekuje strahovite pritiske na Srbiju i da je pitanje trenutka kada će se od Srbije tražiti da de fakto ili de jure prizna Kosovo, sa ciljem "da ga ubace u UN".
  • 26.02.2020
Neposredno nakon što je u medijima objavljen dopis kosovskog premijera Aljbina Kurtija o nalazima njegovog pravnog tima u vezi sa, kako je to navedeno, tajnim sporazumom koji je Tači potpisao 2013. godine, sa tadašnjim šefom NATO-a o tome da NATO ima apsolutno pravo veta nad odlukom da li će dopustiti dolazak KBS trupa na sever ili ne, Kurti je održao i konferenciju za medije.
  • 26.02.2020
Hoti traži ukidanje takse
Prvi potpredsednik kosovske vlade, Avdulah Hoti, izjavio je da je pred Prištinom "izazovan proces postizanja mirovnog sporazuma sa Srbijom, koji zauzvrat ima obostrano priznanje" i da treba ukloniti prepreke koje je postavila prethodna vlada.
  • 26.02.2020
Tači sa Palmerom o konačnom sporazumu
Predsednik Kosova Hašim Tači boravio je u Vašingtonu i sastao se sa brojnim zvaničnicima, među kojima i sa Metjuom Palmerom.
  • 26.02.2020
Pet godina najavljivanja izgradnje auto puta
Izgradnjom auto puta Niš-Priština omogućilo bi se brže i kvalitetnije putovanje, smatraju meštani i prevoznici u Gračanici i nadaju se da će ova ideja uskoro biti realizovana.
  • 25.02.2020
„Konačni sporazum ključan za evroatlansku perspektivu“
Uloga SAD-a je i dalje nezamenjiva u naporima za postizanje održivog mira na Zapadnom Balkanu, kazao je predsednik Kosova Hašim Tači na sastanku sa stručnjacima Brooking instituta, jedne od najznačajnijih tink-tenk organizacija u Americi.
  • 25.02.2020