Vesti
Politika

Hovenijer: ZSO treba da postoji, Priština o modelu

Ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer izjavio je da SAD smatraju da Zajednica srpskih opština na Kosovu treba da postoji, a da je na Prištini da pronađe model sprovođenja i njenog funkcionisanja. Hovenijer je u intervjuu za RTK rekao da je stav američke vlade da Priština treba da ispoštuje obaveze koje je preuzela.

Hovenijer: ZSO treba da postoji, Priština o modelu
Ambasador Džef Hovenijer (Foto Wikipedia)

Istakao je da SAD ne diktiraju šta ona treba da radi i kako treba da izgleda, već je to, odluka Prištine. "Postoje modeli za koje zapravo mislimo da su izvodljivi i ohrabrili smo vladu da razmisli o tim modelima i da razmotri to pitanje", rekao je Hovenijer.

Naglasio je da se Priština obavezala da će Zajednica opština sa srpskom većinom da postoji.

Hovenijer je dodao da se ideja o Zajednici opština sa srpskom većinom prvi put pojavila u pregovorima o statusu koje je vodio Marti Ahtisari, ali da, kako je naveo, "niko nije imao na umu nešto što bi imalo nekakav dodatni sloj vlasti, nešto sa izvršnim funkcijama i slično".

Američki diplomata je rekao da je bilo odgovarajuće da građani srpske nacionalnosti koji imaju biračko pravo budu u stanju da to svoje pravo i ostvare.

"Mislim da će američki stav i dalje biti ono što je bio - da bismo želeli da radimo sa Vladom Kosova na pronalaženju aranžmana koji su prihvatljivi za Vladu Kosova, ali koji takođe funkcionišu tako da pojedinci na Kosovu mogu da glasaju, ako imaju pravo na to", naveo je Hovenijer.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Hovenijer je istakao da je dosta urađeno, ali da posao tek predstoji. Naveo je da njegov dolazak u Prištinu može biti shvahen kao dodatni pokazatelj interesovanja SAD da pomognu Beogradu i Prištini da postignu dogovor o normalizaciji.

Američki diplomata je ponovio da je za Vašington Kosovo suverena zemlja i dodao da je izazov u okviru dijaloga da se dođe do odgovarajućih aranžmana kako bi mogao da bude postignut sporazum o normalizaciji koji bi, kako je naveo, iz perspektive SAD, trebalo da bude usmeren na međusobno priznanje.Ostale vesti

Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa.
  • 16.05.2022
Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dorom Bakojanis i izneo poziciju Srbije da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.
  • 16.05.2022
Bisljimi: Prijava Savetu Evrope usaglašena sa prijateljima
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi ocenio je da je sada pravi trenutak za podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 16.05.2022
Selaković i Varhleji o EU, Kosovu, Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Briselu sa komesarom EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem.

  • 16.05.2022
RTV Mir vraćena u kablovski sistem, ali i dalje u teškoj situaciji
Vlasnik RTV Mir u Leposaviću Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski  da se ova televizija nalazi u nikad težoj finansijskoj situaciji i da je tome najviše doprineo MTS d.o.o koji je prema rečima Radosavljevića, na severu Kosova, pre oko tri godine kupio sve privatne kablovske operatere.
  • 16.05.2022
Stejt department: Obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i dalje korisne
"Sjedinjene Američke Države veruju da su obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i dalje korisne, i nastavljaju da pozivaju Kosovo i Srbiju da se usredsrede na dijalog koji vodi EU", rekao je neimenovani portparol Stejt departmenta.
  • 16.05.2022