Vesti
Politika

Hovenijer: ZSO ne treba da ima izvršnu vlast i ne sme biti entitet poput RS

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da Kosovo treba da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), ali da ona ne treba da ima izvršna ovlašćenja i da ne sme biti entitet poput Republike Srpske. 
Hovenijer: ZSO ne treba da ima izvršnu vlast i ne sme biti entitet poput RS
Ambasador SAD-a na Kosovu Džef Hovenijer (Foto Tviter@USAmbKosovo)

Hovenijer je u Đakovici rekao da Amerika ima jasne stavove o podršci Kosovu.

„Sjedinjene Američke Države i Evrospka unija smatraju da je sada vreme da Vlada Kosova krene s formiranjem ZSO. Bili smo vrlo jasni o tome šta ne bi trebalo da bude, a ne bi trebalo da bude Republika Srpska i ne bi trebalo da ima izvršna ovlašćenja. SAD su čvrste i nepokolebljive u svojoj podršci Kosovu, kao što su uvek bile prema suverenoj, demokratskoj, multietničkoj i nezavisnoj državi. I mi pomažemo Vladi Kosova da ispuni tu viziju držeći se tih principa“, izjavio je Hovenijer, preneli su prištinski mediji.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je ranije danas da nije moguće formiranje ZSO jer je protivno Ustavu Kosova.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023