Vesti
Politika

Hovenijer: Strane da budu konstruktivne u dijalogu

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da je dijalog sa Beogradom veoma važan element onoga što se trenutno dešava u regionu, očekujući pred nastavak tog procesa da obe strane budu konstruktivne, kreativne i aktivnu uključenost.
Hovenijer: Strane da budu konstruktivne u dijalogu
Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer (Foto@Tviter USAmbKosovo)

"Očekujemo da se Kosovo konstruktivno, aktivno i kreativno angažuje u dijalogu, kao što očekujemo da to učini i Beograd", rekao je Hovenijer prištinskim medijima pred nastavak razgovora u Briselu najavljen za 13. maj.

Prema njegovoj oceni, nedavna poseta visokih američkih zvaničnika pokazuje da je dijalog Beograda i Prištine među prioritetima SAD.

"To je znak naše posvećenosti dijalogu i bilateralnim odnosima. Kosovo je prijatelj i partner Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Hovenijer.

Upitan o situaciji na severu Kosova, Hovenijer je rekao da je pomno prate.

"U ovom trenutku ne vidimo nikakve naznake destabilizacije, ali to je nešto na šta smo spremni i tražimo od kosovskih vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da stvari ostanu mirne i bez sumnje razgovaramo i sa drugima", zaključio je on.Ostale vesti

Vučić: Situacija sve komplikovanija

Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.

  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022
Objavljeno uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata na Kosovu
Kosovska vlada objavila je detalje Administrativnog uputstva o regulisanju cena naftnih derivata i obnovljivih goriva, usvojenog na ovonedeljnoj sednici kosovske vlade.
  • 24.06.2022