Vesti
Politika

Hovenijer: Po evropskom predlogu Srbija nije dužna da ukloni Kosovo iz ustava

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer je saopštio da evropski predlog o normalizaciji ni u jednoj od 11 tačaka ne govori o tome da je Srbija dužna da ukloni Kosovo iz svog Ustava.
Hovenijer: Po evropskom predlogu Srbija nije dužna da ukloni Kosovo iz ustava
Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer (Foto Tviter@USAmbKosovo)

Američki ambasador Hovenijer rekao je da nije video da se u nekoj od 11 tačaka evropskog predloga spominje uklanjanje Kosova iz Ustava Srbije.

"Nisam video da se ovo pitanje pokreće kroz 11 tačaka evropskog predloga, tako da ne verujem da je ono specifičan element trenutnih razgovora", rekao je Hovenijer, prenosi ATV.

On je istakao da su dugoročna američka i evropska vizija da se Kosovo integriše u evropske i evroatlantske strukture, kao i Srbija. Po njegovom mišljenju, priznanje Kosova može biti uslov Srbiji za članstvo u Evropskoj uniji.

"Koliko ja razumem, Srbija ima veliki interes da uđe u Evropsku uniju, bar je to deklarisana težnja. Nisam evropski diplomata, ali koliko sam shvatio iz kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji, mislim da bi se u poglavlju 35 od Srbije tražilo da prizna Kosovo kao nezavisnu državu kao uslov za ulazak u EU", naglasio je Hovenijer.

On je rekao da u potpunosti veruje u EU, ali da se još ne zna proces i mehanizam kroz koji će, kako je naveo, Srbija priznati takozvano Kosovo.

"ZSO je postojeća obaveza, bila bi dobra za Kosovo"

Američki ambasador u Prištini izjavio je i da se o sporazumu za Zajednicu srpskih opština, koji je potpisan u Briselu, ne pregovara, kao i da se o najnovijim tačkama francusko-nemačkog predloga, koji je sada nazvan "evropski", više ne može pregovarati i da je to zvaničan i potvrđen stav SAD.

"Naš stav je da je to postojeća obaveza, ali i da bi bilo dobro za Kosovo. Održao sam sastanak sa svim zainteresovanim stranama 31. januara i čuo sam mnogo različitih aktera, ali nije bilo nijednog srpskog predstavnika na tom sastanku koji nije izrazio želju da na ovaj ili onaj način vidi osnivanje Zajednice", rekao je Hovenijer.

On je dodao da postoji mnogo opcija kako bi ZSO mogla da izgleda.

Naglasio je i da su SAD jasne i da ne veruju da je primereno da takozvano Kosovo pristane na bilo šta što bi bilo u suprotnosti sa ustavom.

Ambasador Hovenijer je rekao da su fokus i očekivanja SAD da se postigne dogovor u Ohridu, nakon koga bi sve partije učestvovale na aprilskim izborima na severu Kosova i Metohije, uključujući i srpske, ali da izbori moraju biti demokratski i bezbedni za sve učesnike.Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023