Vesti
Politika

Hovenijer: Očekujemo da Kosovo ispuni svoje obaveze. Ovo je hitno

“Današnja diskusija odražava značaj koji Sjedinjene američke države i naši partneri pridaju na to da Kosovo implementira Asocijaciju opština sa većinski srpskim stanovništvom koje je u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine. Iako je nekoliko američkih zvaničnika već iznelo ovaj stav ja takođe želim da budem jasan u stavu SAD - Ne podržavamo nijedan aranžman koji krši Ustav Kosova, koji nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine ili koji bi ugrozio suverenitet nezavisnosti, multietnički karakter i demokratske institucije”, rekao je američki ambasador Džefri Hovenijer nakon sastanka sa predstavnicima kosovskih vlasti, političkih partija, predstavnika diplomatskog kora i predstavnika civilnog društva o formiranju Zajednice srpskih opština.

Hovenijer: Očekujemo da Kosovo ispuni svoje obaveze. Ovo je hitno
Džefri Hovenijer (Foto Kim)

Hovenijer je grupi medija, među kojima je bio i Radio Kim, posle sastanka naglasio da se SAD strogo protive formiranju bilo kakvog entiteta koji liči na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini.

“Očekujemo da Kosovo ispuni svoje obaveze. Tražimo od Vlade Kosova da pruži svoju viziju o Asocijaciji za koju veruje da štiti budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke, demokratske države i obezbeđuje manjinska prava u skladu sa Briselskim sporazumima. Ovo je kritično, ovo je važno, ovo je hitno”.

Kazao je da je cilj sastanka bio da predstavnici ambasade čuju stavove učesnika o Asocijaciji, o tome šta bi ona mogla da bude i kako može da bude od koristi građanima Kosova, ali i takođe o tome i koja svojstva ne može ili ne bi trebalo da ima.

“Čuli smo iz prve ruke od učesnika njihove stavove o primeni sporazuma o Asocijaciji kako se to može postići na način koji obezbeđuje budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske zemlje”.
Diskusija je bila vezana za tri teme, rekao je Hovenijer:

“Prvo, kako Asocijacija može da funkcioniše u praksi. Učesnici su pokrenuli teme na ovom sastanku iz čitavog spektra uključujući percepciju o mogućim odgovornostima i potencijalnim ograničenjima Asocijacije”.

“Drugo, kako Asocijacija može da funkcioniše u okviru kosovskog pravnog okvira. Opet, čuli smo različita mišljenja o Briselskom sporazumu i odluci Ustavnog suda iz 2015. godine”.

“Treće, kako Asocijacija može da doprinese ekonomskom razvoju i efikasnom pružanju vladinih usluga kosovskim Srbima i drugim manjinskim zajednicama. Čuli smo stavove o tome kako Asocijacija može da pomogne u rešavanju problema i potreba koje su od suštinske važnosti za svaku zajednicu kao i u funkcijama koje su odgovorne sve opštine na Kosovu, kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita, urbano i ruralno planiranje i lokalni ekonomski razvoj”.

Kazao je da su SAD spremne da pruže ekspertizu i političku podršku kako bi osigurali da to funkcioniše u najboljem interesu za sve stanovnike Kosova.

“Današnja razmena mišljenja iznela je ideje zainteresovanih strana koji su ključne za obezbeđivanje da Asocijacija odgovara potrebama zajednica kojima treba da služi. Članovi Vlade imaju priliku da ovo što su ovde danas čuli ponesu sa sobom i uključe ove stavove u rad vlade na ovom važnom pitanju”.

Kazao je i da su ove perspektive važne za unapređenje napretka Kosova na njegovom putu ka evropskim i evroatlanskim integracijama.

“Nadamo se da će ova diskusija ponovo inspirisati ovu novu opredeljenost i osnažiti napore da se radi na osnivanju Asocijacije što smatramo ključnim dok Kosovo gradi svoju pravu budućnost kao suverena, multietnička, demokratska i nezavisna zemlja koja je u potpunosti integrisana u evropske i evroatlanske structure. SAD dele ovu viziju sa narodom Kosova i nastaviće da budu uz njega kao prijatelj i saveznik”, naglasio je Hovenijer.

Andrić Rakić: Bez zaključaka

Sastanku u ambasadi prisustvovala je Milica Andrić Rakić ispred Nove društvene inicijative (NSI).

U izjavi novinarima ona je takođe navela je da na sastanku bilo reči o nekoliko tematskih celina, ali pre svega o tome kako bi mogla da funkcioniše Zajendica srpskih opština (ZSO) u kosovskom pravnom okviru, a u skladu sa Briselskim sporazumom i koje bi usluge mogla da pruža.

„Ne mogu da kažem da ima zaključaka, bilo je iznešeno jako puno različitih mišljenja. Debata je bila civilizovana, bilo je poštovanja među sagovornicima što je u suštini najbitnije, rekla bih. Dakle, nema zajedničkih zaključaka, svakako su predstavnici institucija izneli one stvari koje govore javno, a to je da još uvek ne razumeju kakva je potreba Zajednice srpskih opština i zašto to Ahtisarijev plan ne odgovara na potrebe zajednice“, kazala je ona.

Dodala je da je bilo dosta primedba o tome kako se sprovodi zakon i u kojoj meri se poštuju prava manjina.

„Pominjali su se problemi sa uvozom knjiga, lekova, pristupom zdravstvenim i drugim uslugama u kosovskom sistemu. Bilo je jako raznoliko i diskusija je trajala nešto više od dva sata“, rekla je Andrić Rakić.

Arseniijević: Oprečni stavovi oko ZSO

Predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević sastanak sa ambasadorom SAD Džefrijem Hovenijerom ocenio je kao pozitivni pomak.

„Mislim da je ovaj sastanak jako produktivan i da će ovakvi sastanci sigurno dovesti do nekog dobrog rešenja. Imali smo velike razmene mišljenja, oprečne stavove oko Zajednice srpskih opština, ono što je najbitnije je da su svi shvatili da ZSO mora da zastupa srpsku zajednicu na Kosovu i da zaštiti njihova prava. Stav koji mi zastupamo jeste da ZSO ne može kako je izvorno potpisana da ospori Kosovo u bilo kakvom napretku već jedino da zaštiti srpsku zajednicu koja je u manjini od buduće majorizacije“, rekao je on.

Arsenijević je naveo da zbog tajnosti sastanka ne može da iznosi više detalja o istom.

 Ostale vesti

Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023
Pretnje Kurtiju zbog ZSO

Bivši savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija Škeljzen Gaši saopštio je da će gađati Kurtijevu kuću Molotovljevim koktelom, ako bude formirao Zajednicu opština sa srpskom većinom.

  • 21.03.2023