Vesti
Politika

Hovenijer o predlogu EU: Nema boljeg sporazuma

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je da predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije donosi realne, praktične, političke i ekonomske koristi.

Hovenijer o predlogu EU: Nema boljeg sporazuma
Ambasador SAD-a na Kosovu Džef Hovenijer (Foto Tviter@USAmbKosovo)

On je podsetio da su strane prihvatile ovaj predlog, te dodao da će se o njegovoj primeni razgovarati tokom vikenda.

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić će se 18. marta sastati u Ohridu, te se očekuje da se dvojica lidera usaglase oko izrade mape puta za implementaciju evropskog predloga.

"Moram da budem jasan, SAD veruju da u ovom trenutku nema boljeg dogovora. Ovo je važan korak napred", rekao je Hovenier na sastanku sa novinarima u Prištini.

On je naveo da sada fokus treba da bude na "uspešnoj i efektivnoj implementaciji" predloga za normalizaciju odnosa.

Istakao je i da će SAD uložiti napre da pomognu Kosovu oko prijema u Partnerstvu za mir, ukoliko zvanična Priština pruži konstruktivan doprinos za normalizaciju odnosa.

Na pitanje da li su SAD promenile stav oko pravno obavezujućeg sporazuma uz međusobno priznanje, Hovenijer je rekao da nije došlo do promene stava već "prepoznavanja realnosti".

"Stav SAD je jasan, bio je i biće i ne vidimo da se menja. Ali moramo da se suočimo sa trenutkom u kome se nalazimo i mislim da je to realnost, ili raznolikost faktora, da u velikoj meri zbog odluke koju donosi rukovodstvo u Srbiji nije velika verovatnoća postizanja međusobnog priznanja u ovom trenutku i potreba za novim statusom kvo, repozicioniranje kosovsko-srpskih odnosa koji doprinosi većoj regionalnoj stabilnosti i omogućava Kosovu da se kreće napred", rekao je.Ostale vesti

Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023
Pretnje Kurtiju zbog ZSO

Bivši savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija Škeljzen Gaši saopštio je da će gađati Kurtijevu kuću Molotovljevim koktelom, ako bude formirao Zajednicu opština sa srpskom većinom.

  • 21.03.2023