Vesti
Politika

Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova
Svečanost u ambasadi SAD-a u Prištini (Foto Kim)

"Danas, kada slavimo 246 godina Sjedinjenih Država kao slobodne, nezavisne i suverene države, takođe zajedno slavimo 14 godina nezavisnosti Kosova i izuzetan napredak koji ste ostvarili u tom kratkom vremenskom periodu", rekao je ambasador na ceremoniji koja je organizovana u Američkoj ambasadi povodom Dana nezavisnosti.

Inače, tokom ceremonije američki ambasador je pevao američku himnu zajendo sa članovima kosovske Filharmonije.

Tokom obeležavanja 246. godišnjice nezavisnosti Sjedinjenih američkih država prisutnima su se obratili i predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Kosova Aljbin Kurti.

„Za nas i za mnoge širom sveta Sjedinjene Američke Države su zemlja slobode i mogućnosti, dom slobodnih i hrabrih, ali su i globalni zaštitnik mira i slobode i mesto nade i udobnosti za ljude širom sveta koji veruju u istu viziju našeg sveta i budućnosti. Danas nije samo slavlje za Sjedinjene Države, ovo je slavlje i za našu nezavisnost", rekla je Osmani. 

Kurti je istakao da je Amerika najveći saveznik Kosova.

"Krajem 20. veka, humanitarna intervencija koju su predvodile Sjedinjene Američke Države i vođena idejom prevlasti ljudskih prava nad državnim suverenitetom, obezbedila je opstanak naroda Kosova. Danas smo posvećeni životu, slobodi i potrazi za srećom za našu zemlju, za naš region i šire, bez obzira na rasu, etničku pripadnost, boju kože, veru, politička uverenja, seksualnu orijentaciju ili bilo koju drugu stvarnu ili uočenu razliku", kazao je Kurti.Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022