Vesti
Politika

Hovenijer: Deo Ohridskog sporazuma već počeo da se primenjuje

Sporazum u Ohridu već je počeo da se primenjuje - kazao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer.
 • 30.03.2023
 • 20:40 h
 • Politika
 • izvor: Gazeta Ekspress, Radio Kontakt Plus
 • komentara:
 • pregleda: 378
Hovenijer: Deo Ohridskog sporazuma već počeo da se primenjuje
Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer (Foto Tviter@USAmbKosovo)

"Pre svega, rekao bih da se deo sporazuma već sprovodi i naravno radi se o procesu implementacije celog sporazuma. Sjedinjene Države snažno veruju da sporazum treba hitno da se primeni, a isto smo čuli i od premijera Kosova“, rekao je Hovenijer u intervjuu za T7.

On je rekao da je sledeći korak sastanak 4. aprila, kada će se razgovarati upravo o tim pitanjima.

"I očekujemo uspešan sastanak kako bi se krenulo dalje sa implementacijom sporazuma“, dodao je Hovenijer.

Sastanak za 4. april zakazali su i potvrdili zvaničnici Evropske unije, a održaće se na nivou glavnih pregovarača - Petra Petkovića i Besnika Bisljimija.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
 • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
 • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

 • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
 • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
 • 03.06.2023