Vesti
Politika

"Hovenijer će insistirati na poštovanju odluke Ustavnog suda o Dečanima"

"Ambasador SAD u Prištini Dzefri Hovenijer je pokazao je interesovanje za probleme sa kojima se susreću Srbi na Kosovu", kazali su nakon jučerašnjeg susreta sa njim bivša poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković i bivši ministar i poslanik Nenad Rašić.

Sa jučerašnjeg sastanka (Foto Američka ambasada)

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković smatra da je sastanak sa američkim ambasadorom u Prištini bio vrlo konstruktivan i kvalitetan.

“Ambasador se interesovao kakvu saradnju imamo sa Beogradom, kao i sa premijerom Kurtijem. Zanimalo ga je šta je to korisno za srpsku zajednicu, kakav je položaj Srba na Kosovu i kakvi su srpsko-albanski odnosi“, kazala je Trajković u izjavi za RTV Kim.

Ona je uverena da je Amerika spremna da se uključi u rešavanje pojedinih problema Srba na Kosovu, najpre time što će insistirati da kosovski premijer Aljbin Kurti poštuje Ustav Kosova po pitanju sprovođenja odluke o povrćaju imovine manastiru Visoki Dečani. Kazala je da su sa ambasadorom razgovorali i o drugim važnim temama za srpsku zajednicu.

“Potencirali smo nejednaku zastupljenost srpskog jezika, čija je upotreba Ustavom zagarantovana na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije, a sveo se na upotrebu samo u sredinama gde su Srbi većinsko  stanovništvo. Američka ambasada je potvrdila da podržava jezičku ravnopravnost. Razgovarali smo i o brojnim drugim problemima koji se gomilaju svakodnevno, a ništa se ne preduzima na njihovom rešavanju“, rekla je Trajkovićeva.

 “Aljbin Kurti izbegava komunikaciju sa Srbima“, istakla je, “jer zna da oni imaju mnogo problema, a on nije spreman na kompromise".

“Situacija se usložnjava kada se na visokom nivou pokazuje jedan antagonizam prema Srbima, stradaju verski objekti, negira se njihov identitet, ima napada na povratnike“, zaključiula je Rada Trajković.

Sastanku sa Hovenijerom je prisustvovao i bivši ministar i poslanik Nenad Rašić. Kazao je da je sastanak bio važan o čemu, kako isitiče, govori i objava ambasadora na Tviteru. 

’’Ambasador Hovenijer je želeo da podelimo iskustva o položaju Srba, a interesovalo ga je i šta bi to trebalo da se uradi da pozicija Srba bude ravnopravna“, kazao je on.

Prema rečima Rašića, sastanak je bio sjajan povod da se ukaže na neravnopravan položaj Srba u kosovskim institucijama i sveopštu marginalizaciju.

“Delovanje kosovskih institucija nije adekvatno, primetan je jedan negativni trend gde su Srbi izrazito marginalizovani, nisu na pozicijama koje su predviđene zakonskim regulativama”, kazao je on.

Rašić je istakao da su svi prisutni  na sastanku iznosili problem  Srba koji bi mogli da budu rešeni.

Američki ambasador Džefri Hovenijer nedavno je posetio manastir Visoke Dečane gde je sa kolegama iz kosovskog diplomatskog kora imao sastanak sa igumanom manastira Savom Janjićem. Od početka boravka na Kosovu sastao se i sa Vladikom raško-prizrenskim Teodosijem, ali i sa predstavnicima Srpske liste sa kojima se susreo prilikom nedavne posete severu Kosova.

 

 Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022