Vesti
Politika

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Avdulah Hoti (Foto arhiva Kim)

"Mere koje ometaju proces dijaloga od strane Kosova biće ukinute vrlo brzo. Očekujem da ćemo na osnovu obaveza koje imakoprema našim međunarodnim partnerima ukloniti sve prepreke u ovom procesu i sesti za sto", rekao je Avdulah Hoti Glasu Amerike na albanskom jeziku.

Upitan da li će to biti ovog meseca, Hoti je odgovorio: "u to verujem, vrlo brzo, vrlo brzo".

Dodaje da je proces dijaloga dobro uokviren i da u njega u Prištini ulaze "kako bi zaključili sporazum sa Srbijom".

"To bi trebalo da rezultira konačnim priznanjem, jer već nekoliko godina vodimo dijalog o temama koje su više tehničke, možda za normalizaciju odnosa dve zemlje. Sada moramo da sednemo i u potpunosti zaključimo sporazum, jer samo tada to ima smisla, dovesti do međusobnog priznavanja", rekao je Hoti.

Ponovio je da dijalog vodi vlada, i da taj teret vođenja ovog procesa pada na premijera, prema Ustavu.

"Imaću koordinacioni pristup da bih sve uključio u ovaj proces. Ali, naravno, teret će biti na vladi. Sve parlamentarne stranke treba da budu uključene u ovaj proces", naveo je Hoti i dodao da ne očekuje probleme sa Hašimom Tačijem u vođenju razgovora.

Hoti očekuje i od Beograda da ukloni prepreke sa svoje strane i da tu pre svega misli na kampanju za povlačenje priznanja prema Kosovu.

"Ako dijalog na kraju ne bude uspešan, mi sigurno zadržavamo pravo države da, po Ustavu i važećim zakonima, Srbiji nametne sve recipročne mere ako je potrebno. Ali ono što je važno u ovim merama je da one mogu uspeti samo ako su usaglašene sa našim međunarodnim partnerima" .

"Želimo da postignemo konačni dogovor sa Srbijom o uzajamnom priznavanju zasnovanom na Ustavu zemlje, u potpunosti i bez razgovora o teritorijalnom integritetu i teritorijalnom integritetu zemlje", podvukao je Hoti.Ostale vesti

Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga
U Evropskoj službi za spoljne poslove nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer više ne postoji potreba za karantinom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.
  • 30.09.2020
Raspodela sredstava iz Fonda za ekonomski oporavak sledeće nedelje

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da se već sledeće nedelje očekuje početak raspodele 60 miliona evra iz Fonda za ekonomski oporavak.

  • 30.09.2020
Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020
Komična predstava oko
Transparenti koji su osvanuli nedavno na Gazivodama ne prestaju da privlače pažnju javnosti. Pojedini se sa njima sprdaju i smešni su im, za neke su oni deo američke predstave, dok Srbima na severu Kosova uopšte nije smešno. „Žao mi je što o sudbini celog jezera odlučuju ljudi koji nikakve veze sa tim nemaju“, kaže za RTV Kim Marko Rakić iz Lokalne inicijative „Link“.
  • 28.09.2020
Hoti: Sastanak u Briselu otkazan jer je Beograd hteo dijalog o ZSO
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je nastavak dijaloga u Briselu planiran za danas otkazan, "jer Srbija insistira na dogovoru o Zajednici opština sa srpskom većinom", ponovivši da u Prištini to pitanje smatraju zatvorenim.
  • 28.09.2020
Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020