Vesti
Politika

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Avdulah Hoti (Foto arhiva Kim)

"Mere koje ometaju proces dijaloga od strane Kosova biće ukinute vrlo brzo. Očekujem da ćemo na osnovu obaveza koje imakoprema našim međunarodnim partnerima ukloniti sve prepreke u ovom procesu i sesti za sto", rekao je Avdulah Hoti Glasu Amerike na albanskom jeziku.

Upitan da li će to biti ovog meseca, Hoti je odgovorio: "u to verujem, vrlo brzo, vrlo brzo".

Dodaje da je proces dijaloga dobro uokviren i da u njega u Prištini ulaze "kako bi zaključili sporazum sa Srbijom".

"To bi trebalo da rezultira konačnim priznanjem, jer već nekoliko godina vodimo dijalog o temama koje su više tehničke, možda za normalizaciju odnosa dve zemlje. Sada moramo da sednemo i u potpunosti zaključimo sporazum, jer samo tada to ima smisla, dovesti do međusobnog priznavanja", rekao je Hoti.

Ponovio je da dijalog vodi vlada, i da taj teret vođenja ovog procesa pada na premijera, prema Ustavu.

"Imaću koordinacioni pristup da bih sve uključio u ovaj proces. Ali, naravno, teret će biti na vladi. Sve parlamentarne stranke treba da budu uključene u ovaj proces", naveo je Hoti i dodao da ne očekuje probleme sa Hašimom Tačijem u vođenju razgovora.

Hoti očekuje i od Beograda da ukloni prepreke sa svoje strane i da tu pre svega misli na kampanju za povlačenje priznanja prema Kosovu.

"Ako dijalog na kraju ne bude uspešan, mi sigurno zadržavamo pravo države da, po Ustavu i važećim zakonima, Srbiji nametne sve recipročne mere ako je potrebno. Ali ono što je važno u ovim merama je da one mogu uspeti samo ako su usaglašene sa našim međunarodnim partnerima" .

"Želimo da postignemo konačni dogovor sa Srbijom o uzajamnom priznavanju zasnovanom na Ustavu zemlje, u potpunosti i bez razgovora o teritorijalnom integritetu i teritorijalnom integritetu zemlje", podvukao je Hoti.Ostale vesti

Ambasada Velike Britanije pozdravlja nastavak dijaloga

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  • 14.07.2020
Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020