Vesti
Politika

Hoti: Vlada će imati 16 ministarstava

Kandidat za kosovskog premijera Avdulah Hoti izjavio je da će nova kosovska vlada imati 16 ministarstava, a da će njihovi resori "biti javno saopšteni zajedno sa partnerima".
Hoti: Vlada će imati 16 ministarstava
Avdulah Hoti (Foto Kim arhiva)

Avdulah Hoti navodi da je napravljena reorganizacija ministarstava da bi se, kako kaže, održala funkcionalnost ekonomije.

"Kabinet će imati 16 ministara, verujem da ćemo ih danas ili sutra predstaviti. Napravili smo reorganizaciju ministarstava da bi održali funkcionalnost ekonomije, uradili smo neke drugačije stvari, objavićemo detalje sa partnerima javno ", rekao je Hoti nakon sednice rukovodstva DSK-a.

On je naveo da unutar DSK-a nema neslaganja oko sporazuma već da čekaju kada će biti održana sednica.

Dodao je da još nije dobio imena ministara iz drugih stranaka, te da se prilikom izbora kandidata za ministre treba pridržavati usvojenih principa.

Kada je u pitanju Srpska lista, Hoti je rekao da su oni partneri, onako kako je definisano u kosovskom ustavu.

Čeka se odluka Ustavnog suda

Predsednik DSK-a Isa Mustafa rekao je, nakon sednice rukovodstva stranke, da nema razloga za akcije protiv odluke Hašima Tačija da Avdulahu Hotiju preda mandat za formiranje vlade.

Mustafa je rekao da će sačekati odluku ustavnog suda.

"Dok ne bude donesena odluka Ustavnog suda, nećemo da se selimo u Skupštinu, sačekaćemo konačnu odluku, nećemo da kršimo nijedan slučaj ili postupak Ustavnog suda", rekao je Mustafa.

Govoreći o koaliciji sa Alijansom za novo Kosovo, on je rekao da sporazum sa njima nije završen, ali da je unapred dogovoreno da će ANK biti deo vladajuće koalicije.

Što se tiče sporazuma sa Srpskom listom, Mustafa je rekao da ne postoji element koji nije u sporazumima sa drugim strankama.

"U tom sporazumu nema ničega što nije u sporazumima sa drugim strankama i nema posebne obaveze prema, ili od Srpske liste", rekao je Mustafa.Ostale vesti

Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020
Tači tvrdi da se

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laoboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini.

  • 28.05.2020
Dačić: Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.
  • 28.05.2020
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  • 28.05.2020
SNS prepravio spot
Nakon brojnih reakcija javnosti i pisanja medija, Srpska napredna stranka je prepravila predizborni spot u kojem je prethodno izostavila slogan "Za našu decu" sa teritorije Kosova.
  • 28.05.2020