Vesti
Politika

Hoti: Veliki korak ka konačnom sporazumu

Sporazum u Vašingtonu je veliki korak ka konačnom sporazumu sa Srbijom, rekao je na konferenciji za medije premijer Kosova Avdulah Hoti. On je prethodno o sastanku u Vašingtonu informisao svoj kabinet.
Hoti: Veliki korak ka konačnom sporazumu
Avdulah Hoti (Foto Oxygen press)

Kosovski premijer je kazao da sporazum u Vašingtonu "jača suverenitet države" i da nema sumnje da će se sprovesti. Govoreći o prisupu "Mini- Šengenu", Hoti je rekao da je to bio zahtev SAD.

„Bio sam protiv toga, ali nas je Bela kuća zamolila da se pridružimo ovoj regionalnoj inicijativi. Dakle, naš stav je bio protiv, Bela kuća nas je pitala i složili smo se“, rekao je premijer Kosova.

Govoreći o sastancima u Briselu, Hoti kaže da su bili veoma važni, takođe je potvrdio da se pokrenulo i pitanje ZSO i povraćaja imovine.

"Te teme su pokrenute na sastanku visokog nivoa i još ih nismo tretirali, tek će biti tretirane u narednim nedeljama. Dakle nema ništa konkretno o tom pitanju i naš stav, stav vlade Kosova je jesan na osnovu platforme za dijalog. Mi imamo jedan sporazum o Asocijaciji iz 2015. Dakle, postoji državna obaveza i videćemo kako možemo da idemo napred u tom pravcu. A sto se tiče pitanja imovine, to sam pokrenuo još na stastanku 16. jula kad smo se videli sa srpskom stranom, ostalo je da dve naše grupe razviju i nastave te razgovore. Ono na čemu radimo jeste da se dogovorimo o metodologiji i načelu kako ćemo rešiti pitanje državanog duga, ratne štete i penzija u skladu sa konvencijama i drugim praksama", kazao je Hoti.Ostale vesti

Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020
Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020