Vesti
Politika

Hoti: Vašingtonski sporazum korak ka konačnom

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je kosovska vlada "imala vrlo konstruktivan pristup" dijalogu sa Beogrdom i da je u tom procesu blisko sarađivala sa EU.
Hoti: Vašingtonski sporazum korak ka konačnom
Avdulah Hoti (Foto Kim)

Avdulah Hoti je rekao da su jasni principi dijaloga omogućili napredak u tom procesu.

"Četvrtog septembra u Beloj kući potpisali smo ekonomski sporazum. Reakcije su često bile oštre, ali sa pravom je opisano kao istorijski dogovor. Zahvaljujem se američkom predsedniku Donaldu Trampu na postizanju ovog sporazuma, što je korak ka postizanju konačnog sporazuma", rekao je Hoti u kosovskoj skupštini izveštavajući o 100 dana rada njegove vlade.

Naveo je da je Kosovo 4. septembra dobilo priznanje od Izraela, i da su u Prištini odlučni da uspešno završe proces integracije u EU, NATO i UN.

"Na ovom putu, posebni odnosi sa Sjedinjenim Državama ostaće nam od suštinske važnosti. Kosovo već godinama nije u boljoj poziciji u spoljnoj politici, zahvaljujući svojim međunarodnim prijateljima", rekao je Hoti.Ostale vesti

Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020