Vesti
Politika

Hoti: Vakcine na Kosovo ušle ilegalno

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da niko na Kosovu ne bi pravio probleme da je vakcina za kovid-19 koja je podeljena u nekim opštinama na severu Kosova ušla u redovnoj proceduri.
Hoti: Vakcine na Kosovo ušle ilegalno
Avdulah Hoti (Foto arhiva Kim)

„Imamo briselski sporazum koji nam omogućava formalnu i zvaničnu komunikaciju putem kancelarija za vezu. Da su Srbija i predsednik (Aleksandar Vučić) ozbiljni, koristili bi legalna sredstva za vakcinu i niko ih ne bi zaustavio. Ne postoji državna ni ljudska logika koja bi tražila zabranu vakcina za vakcinaciju određene manjine“, rekao je Hoti za Klan Kosova.

Hoti je rekao da su vakcine na Kosovo ušle ilegalno.

„Preduzeli smo potrebne radnje i agencije za sprovođenje zakona istražuju načine na koje su ove vakcine ušle“, rekao je on. 

Hoti je rekao da postoji stalna komunikacija da bi se obezbedila vakcinu protiv kovid-19, ali nije mogao da kaže kada se konkretno može očekivati da vakcina stigne na Kosovo.

„Naporno radimo u ovom pravcu, deo smo sporazuma iz kojih ćemo biti snabdeveni sa 20 odsto vakcine, radimo sa Evropskom komisijom da bismo ih obezbedili. Vakcinu ćemo dobiti u istom periodu sa zemljama regiona“, rekao je Hoti.

On je naveo da se očekuje da će Kosovo „uskoro dobiti određenu simboličnu količinu za vakcinaciju lekara, hroničnih bolesnika, najugroženijih kategorija“, kao i da veruje da će masovna vakcinacija početi u martu i aprilu.

 Ostale vesti

Aljbinu Kurtiju po drugi put zabranjeno da se kandiduje za poslanika
Izborni panel za žalbe u Prištini (IPŽ) zabranio je učešće na izborima 14. februara svim poslaničkim kandidatima koji su u protekle tri godine pravosnažno osuđivani na Kosovu, među kojima je i nosilac liste i kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.
  • 26.01.2021
Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić iz Gračanice i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstvena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
  • 26.01.2021
Kosnet: Američki vojnici nisu poginuli radi velike Albanije ili velike Srbije
Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet usprotivio se formiranju takozvane velike Albanije i rekao da "američki vojnici nisu poginuli da bi stvorili veliku Albaniju ili veliku Srbiju".
  • 26.01.2021
Rakić, Jevtić i Simić u opštini Gračanica
Potpredsednik tehničke vlade Kosova Goran Rakić, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i šef poslaničke grupe Srpske liste u Skupštini Кosova Igor Simić u poseti su opštini Gračanica.
  • 26.01.2021
IPŽP sutra odlučuje o žalbama stranaka
Izborni panel za žalbe i predstavke sutra će doneti odluku na osnovu žalbi koje su pojedine političke partije podnele CIK-u nakon odluke za neverifikaciju određenih lista.
  • 25.01.2021
Pokret Samoopredeljenje podneo žalbu na odluku CIK-a

Pokret Samoopredeljenje podneo je Izbornom panelu za žalbe i predstavke žalbu na odluku Centralne izborne komisije, koja nije potvrdila listu kandidata za poslanike ovog političkog entiteta, jer su u protekle tri godine bili krivično osuđivani.

  • 24.01.2021