Vesti
Politika

Hoti traži ukidanje takse

Prvi potpredsednik kosovske vlade, Avdulah Hoti, izjavio je da je pred Prištinom "izazovan proces postizanja mirovnog sporazuma sa Srbijom, koji zauzvrat ima obostrano priznanje" i da treba ukloniti prepreke koje je postavila prethodna vlada.
Hoti traži ukidanje takse
Avdulah Hoti (Foto Kim arhiva)

Avdulah Hoti je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je suočavanje s procesom ukidanja taksi "potreba, ali i zahtev prijatelja koji podržavaju Kosovo već 30 godina".

Smatra da se sporazum sa Beogradom postiže samo kroz dinamičan proces dijaloga koji vodi kosovska vlada, uveren da će, sa punim legitimitetom građana, biti deo (dobrog) rešenja.

"Prepreke koje smo sami nametnuli isključuju nas iz ovog procesa i ne pomažu nam, naprotiv. Ograničeni smo vremenom kako bismo postali deo odbrane i promocije suvereniteta naše zemlje", zaključio je Hoti.

Hoti je, prema mišljenju analitičara u Prištini, aludirao na hitnost donošenja odluke o uklanjanju takse na srpske i proizvode iz BiH.

Politički analitičar Ramuš Tahiri rekao je da vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem ove sedmice mora da donese odluku o ukidanju takse od 100 odsto, jer, ako se to ne dogodi, dovodi se u pitanje njen opstanak.

"Ove nedelje trebalo bi da bude doneta odluka o ukidanju takse. To nije normalno u međunarodnim odnosima između država. To je politička mera koja blokira ekonomski odnos. Mi nemamo međunarodnu podršku za taksu", rekao je Tahiri prištinskim medijima.Ostale vesti

Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020
Dogovor!?: Kosovski lideri neozbiljni
U jeku borbe protiv koronavirusa kosovski politički lideri su zaokupljeni raspravom o tome treba li održati vanredne izbore ili ne. To je, po mišljenju novinarke Sanje Sovrlić, neozbiljno. Njen kolega Ljeart Hodža smatra da su izbori mogući.
  • 02.04.2020
Pad vlade u epidemiji koronavirusa
Dok se Kosovo suočava sa epidemijom korona virusa, Skupština je izglasala nepoverenje kosovskoj Vladi, nakon čega je vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti razrešio dužnosti potpredsednika vlade Avdulaha Hotija. O ovoj temi, u najnovijoj emisiji "Sporazum" su govorili Rada Trajković, Augustin Paljokaj i Dušan Janjić.
  • 02.04.2020
Rašić imenovan za direktora Kancelarije za zajednice i savetnika
Vršilac dužnosti premijera  Kosova Aljin Kurti imenovao je danas  predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića za političkog savetnika i direktora Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova, saznaje New press.
  • 02.04.2020
Tači traži od Kurtija novog mandatara
Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je od predsednika pokreta Samoopredeljenje i premijera u ostavci Aljbina Kurtija da njegova stranka predloži novog mandatara za sastav nove kosovske vlade.
  • 02.04.2020
Tači obavio konsultacije sa svim parlamentarnim strankama
Predsednik Kosova Hašim Tači danas je nastavio konsultacije sa liderima političkih partija koje su zastupljene u Skupštini Kosova, kako bi sa njima diskutovao o trenutnim političkim događajima, ali i o događajima na polju zdravstva i bezbednosti na Kosovu.
  • 02.04.2020