Vesti
Politika

Hoti: Sporazum sa Samoopredeljenjem narednih dana, nema razloga za neuspeh

Član predsedništva Demokratskog saveza Kosova (DSK) Avdulah Hoti, izjavio je da će konačni sporazum o koaliciji sa Pokretom Samoopredeljenje biti postignut narednih dana i poručio da nema razloga za neuspeh.
Hoti: Sporazum sa Samoopredeljenjem narednih dana, nema razloga za neuspeh
Avdulah Hoti (Foto Zeri)

"Očekujem da razgovori o vladajućoj koaliciji uskoro budu završeni i da će nakon toga, lideri dve stranke detaljno saopštiti sadržaj pregovora. Verujem da smo do sada bili prilično transparentni u vezi koalicionog sporazuma. Sada smo u fazi kada pregovaramo o podeli odgovornosti. Ne mogu reći ništa više, dok se sva pitanja ne razjasne", naglasio je Hoti.

Podsetio je da su dva sastanka između Samoopredeljenja i DSK održana na nivou lidera i naglasio da veruje da će se na trećem i četvrtom sastanku, koji će biti održani narednih dana, usaglasiti konačni stavovi.

"Pregovori se vode i dalje. Okončani su razgovori o usaglašavanju programa koji su trajali tri uzastopne nedelje. Tokom te tri nedelje, održano je šest sastanaka radnih grupa, a sada se pregovori odvijaju na nivou političkih lidera. Nakon što su usaglašena sva programska pitanja, sada moramo da podelimo odgovornosti unutar institucija i očekujem da se to pitanje što pre zaključi", naglasio je on.

Takođe, pozvao je obe strane da budu oprezne u izjavama, zbog međusobnog poštovanja. Prema njegovim rečima, obe stranke su uspešno funkcionisale kao opozicija i očekuje da je saradnja moguća i u budućoj vladi.

"Izjave određenih zvaničnika Samoopredeljenja ne želim da komentarišem. Smatram da treba da pustimo lidere da na sastanku usklade svoje stavove i postignu sporazum, koji je prihvatljiv za obe strane. I svi ovi pregovori koji su do sada vođeni, verujem da se zasnivaju na međusobnom poverenju koje smo do sada gradili", zaklučio je Hoti.Ostale vesti

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
  • 27.03.2020
Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.
  • 26.03.2020