Vesti
Politika

Hoti smatra da je Kurti nesposoban

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti ocenio je da je današnja konferencija za medije premijera Aljbina Kurtija o dijalogu sa Srbijom u Briselu bila „dokaz njegove nesposobnosti“ da vodi taj proces.
Hoti smatra da je Kurti nesposoban
Avdulah Hoti (Foto arhiva Kim)

Kurti je na konferenciji za novinare ocenio da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borel i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak „sinhronizovali“ stavove „protiv Kosova“ uoči prošlonedeljnog sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Hoti, sada poslanik opozicionog Demokratskog saveza Kosova, na Fejsbuku je naveo nekoliko tačaka u vezi s kojima je Kurti, kako smatra, pogrešio tokom pregovora.

Naveo je da Kurti o dijalogu mora da obavesti Skupštinu Kosova, kako to nalaže skupštinska Rezolucija u kojoj piše da premijer to mora da čini „pre i posle svakog sastanka u okviru dijaloga Kosovo - Srbija“.

Međutim, za dve godine dijaloga premijer je samo jednom informisao skupštinu i to na sednici koju je tražila opozicija, napisao je Hoti.

Po njegovim rečima, Kurti je „naneo veliku štetu Kosovu“ jer je „degradirao dijalog“ koji je „od dijaloga za konačni dogovor, pravno obavezujući, za međusobno priznanje i normalizaciju odnosa“ postao „dijalog za upravljanje krizama“.

Rekao je i da se „mora reći da je krize izazvala Srbija“, ali je, kako je ocenio, „njima (krizama) Vlada Kosova upravljala loše i bez koordinacije sa saveznicima“.

Po oceni Hotija, Kosovo je prvi put „samo u dijalogu sa Srbijom“.

„Izgleda da Vlada Kosova danas nema bliskog saveznika za preliminarne konsultacije, kao što se uvek dešavalo u pregovaračkim procesima Kosova sa Srbijom“, napisao je Hoti.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023