Vesti
Politika

Hoti: Pominjanjem rata prikriva se neuspeh u upravljanju

Bivši premijer Kosova i poslanik Avdulah Hoti ocenio je da političari koji pominju rat čine to da bi prikrili neuspeh u upravljanju Kosovom.
Hoti: Pominjanjem rata prikriva se neuspeh u upravljanju
Avdulah Hoti i Aljbin Kurti (Foto Infokus/Haljilj Beriša)

„Oni to rade kako bi skrenuli pažnju javnosti sa energetske krize, visoke inflacije i socijalnog nezadovoljstva“, rekao je Hoti, odgovarajući na izjavu premijera Kosova Aljbina Kurtia da rat u regionu ne može biti isključen.

Međutim, Hoti je na Fejsbuku naglasio kako neće biti rata ni na Kosovu ni u regionu.

„Nijedna vlada u regionu ne može i ne sme da pomisli da započne rat. Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija su u NATO-u. U međuvremenu, NATO se nalazi na Kosovu i u Bosni i Hercegovini. Srbija je okružena članicama NATO-a. Sve što se može očekivati je suočavanje Kosova i regiona sa ekonomskim i demografskim kolapsom“, napisao je Hoti.

Prema njegovim rečima, neophodno je da Kosovo ide brže ka evropskim integracijama i da reši „postojeće sporove“.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervju za zagrebački Večernji list izrazio zabrinutost što Srbija naoružava svoju vojsku opremom iz Rusije i Kine i istakao da je neodgovorno reći da nikada više neće biti sukoba i rata.

 Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022