Vesti
Politika

Hoti: Pitanje ZSO zatvoreno

Pitanje Zajednice je zatvorena tema za Kosovo, o njoj se neće razgovarati u Briselu i biće formirana na osnovu mišljenja kosovskog Ustavnog suda, poručio je kosovski premijer Avdulah Hoti, sat vremena nakon što je izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak iz Beograda najavio razgovore o Statusu ZSO u Briselu, ali i izmene Ustava nakon postizanja dogovora.
Hoti: Pitanje ZSO zatvoreno
Avdulah Hoti (Foto KosovaPress)

"O Zajednici kao takvoj se ne raspravlja, jer je sporazumno zatvorena. Formiranje i izgled Zajednice određeni su sporazumom iz 2013. godine, i onim iz 2015. godine kao i mišljenjem Ustavnog suda o tom sporazumu o principima iz 2015. godine. Na neki način postavljamo element garancije da Zajednica neće imati izvršna ovlašćenja", izjavio je Hoti na televiziji Kljan Kosova, a prenosi KoSSev.

Hoti je naglasio da je potrebno da Zajednica srpskih opština postane deo konačnog sporazuma Beograda i Prištine, uz naznaku da je formiranje ovog tela obaveza koju je Kosovo preuzelo sporazumom ratifikovanim u Skupštini, ali i da:

"Moramo biti oprezni da statut Zajednice bude pripremljen u skladu sa konačnim sporazumom i mišljenjem Ustavnog suda", kazao je.

Govoreći o Lajčakovoj poseti Prištini, Hoti je rekao da je ona bila "od interesa za ponovno potvrđivanje principa i podrške koju EU daje procesu dijaloga".

"Dobro je što je poruka preneta svim političkim liderima. Drago mi je što proces dijaloga, kao takav, ima kompatibilnost političkog spektra u zemlji, sa jasnim principima da dogovor treba da se završi uzajamnim priznavanjem", rekao je Hoti.

Kaže i da ne zna koliko će dugo trajati proces dijaloga, ali je siguran da će on rezultirati "sveobuhvatnim sporazumom o uzajamnom priznavanju".

"Dijalog nije dugotrajan proces, pitanje je nedelja ili meseci. Ili ćemo postići dogovor sa Srbijom u roku od nekoliko meseci ili nastavljamo put kao dve susedske države koje se ne priznaju, tako da neće biti rizika od produžavanja dijaloga godinama", izjavio je Hoti.

Neposredno pre sastanka Vučića i Lajčaka oglasio se i lider DSK Isa Mustafa, koji je objavio navodno pismo bivše visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini iz 2015. godine, a u kome mu potvrđuje da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja.Ostale vesti

Poslanici izglasali novu Vladu Srbije
Sa 227 glasova "za" i pet "protiv", poslanici Skupštine Srbije izglasali su novu vladu. Nije bilo uzdržanih, a odsutno je bilo 16 poslanika.
  • 28.10.2020
Ana Brnabić do kraja prvog mandata nije posetila Kosovo
Buduća premijerka Srbije Ana Brnabić danas je u svom ekspozeu navela da je jedan od glavnih ciljeva očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu i Metohiji. O važnosti kosovskog pitanja govorila je i u prethodnom mandatu iako do kraja njegovog isteka nikada nije boravila na Kosovu.
  • 28.10.2020
“Sporazum”: Da li je Ustav Biblija
U novoj emisiji “Sporazum” bilo je rečio o tome da li je Ustav Biblija, da li se i kako može promeniti, Ima li političke volje za to u Prištini i Beogradu ako je cilj normalizacija odnosa i postizanje sveobuhvatnog sporazuma?
  • 28.10.2020
Delegacija Kosova otputovala u Brisel
Kosovska delegacija, predvođena koordinatorom za dijalog Skenderom Hisenijem, otputovala je danas u Brisel, gde će sutra biti održan sastanak sa delegacijom Srbije u okviru briselskih pregovora o normalizaciji odnosa.
  • 28.10.2020
Trajković: Bajden intervenisao u zaštiti Dečana
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je da je kandidat demokrata za predsednika SAD Džozef Bajden zaista lično intervenisao da se zaštiti manastir Dečani, ali da je za bezbednost Srba i njihovih crkava potrebna dosledna primena i poštovanje zakona.
  • 28.10.2020
Brnabić: Šest ciljeva nove Vlade Srbije
Kandidatkinja za predsednicu Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da će i nova Vlada Srbije biti Vlada kontinuiteta sa vladama iz 2014. i 2017. godine.
  • 28.10.2020