Vesti
Politika

Hoti: Pitanje ZSO zatvoreno

Pitanje Zajednice je zatvorena tema za Kosovo, o njoj se neće razgovarati u Briselu i biće formirana na osnovu mišljenja kosovskog Ustavnog suda, poručio je kosovski premijer Avdulah Hoti, sat vremena nakon što je izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak iz Beograda najavio razgovore o Statusu ZSO u Briselu, ali i izmene Ustava nakon postizanja dogovora.
Hoti: Pitanje ZSO zatvoreno
Avdulah Hoti (Foto KosovaPress)

"O Zajednici kao takvoj se ne raspravlja, jer je sporazumno zatvorena. Formiranje i izgled Zajednice određeni su sporazumom iz 2013. godine, i onim iz 2015. godine kao i mišljenjem Ustavnog suda o tom sporazumu o principima iz 2015. godine. Na neki način postavljamo element garancije da Zajednica neće imati izvršna ovlašćenja", izjavio je Hoti na televiziji Kljan Kosova, a prenosi KoSSev.

Hoti je naglasio da je potrebno da Zajednica srpskih opština postane deo konačnog sporazuma Beograda i Prištine, uz naznaku da je formiranje ovog tela obaveza koju je Kosovo preuzelo sporazumom ratifikovanim u Skupštini, ali i da:

"Moramo biti oprezni da statut Zajednice bude pripremljen u skladu sa konačnim sporazumom i mišljenjem Ustavnog suda", kazao je.

Govoreći o Lajčakovoj poseti Prištini, Hoti je rekao da je ona bila "od interesa za ponovno potvrđivanje principa i podrške koju EU daje procesu dijaloga".

"Dobro je što je poruka preneta svim političkim liderima. Drago mi je što proces dijaloga, kao takav, ima kompatibilnost političkog spektra u zemlji, sa jasnim principima da dogovor treba da se završi uzajamnim priznavanjem", rekao je Hoti.

Kaže i da ne zna koliko će dugo trajati proces dijaloga, ali je siguran da će on rezultirati "sveobuhvatnim sporazumom o uzajamnom priznavanju".

"Dijalog nije dugotrajan proces, pitanje je nedelja ili meseci. Ili ćemo postići dogovor sa Srbijom u roku od nekoliko meseci ili nastavljamo put kao dve susedske države koje se ne priznaju, tako da neće biti rizika od produžavanja dijaloga godinama", izjavio je Hoti.

Neposredno pre sastanka Vučića i Lajčaka oglasio se i lider DSK Isa Mustafa, koji je objavio navodno pismo bivše visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini iz 2015. godine, a u kome mu potvrđuje da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja.Ostale vesti

EU: ZSO neće biti uporedna vlast, niti usvajati zakone

Stav je Evropske unije da Zajednica srpskih opština na Kosovu "neće biti uporedna vlast i neće usvajati svoje zakone", kako je to "vrlo jasno" u kosovskom parlamentu predočila još 6. maja 2016. tadašnja visoka predstavnica Federika Mogerini.

  • 28.10.2020
Nastavak dijaloga BG i PR u četvrtak u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u četvrtak, 29. oktobra, sastankom na nivou eksperata, sazanje Tanjug u Briselu.
  • 27.10.2020
Smit: Tači ustavnim amandmanima pokušava da okonča rad suda
Glavni tužilac haškog suda za zločine OVK Džek Smit upozorio je da amandmani na Ustav Kosova, koje je predložio predsednik Kosova Hašim Tači, predstavljaju pokušaj da se "okonča, ili na drugi način obezvredi, delovanje" tog suda.
  • 27.10.2020
Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020