Vesti
Politika

Hoti: Pitanje ZSO zatvoreno

Pitanje Zajednice je zatvorena tema za Kosovo, o njoj se neće razgovarati u Briselu i biće formirana na osnovu mišljenja kosovskog Ustavnog suda, poručio je kosovski premijer Avdulah Hoti, sat vremena nakon što je izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak iz Beograda najavio razgovore o Statusu ZSO u Briselu, ali i izmene Ustava nakon postizanja dogovora.
Hoti: Pitanje ZSO zatvoreno
Avdulah Hoti (Foto KosovaPress)

"O Zajednici kao takvoj se ne raspravlja, jer je sporazumno zatvorena. Formiranje i izgled Zajednice određeni su sporazumom iz 2013. godine, i onim iz 2015. godine kao i mišljenjem Ustavnog suda o tom sporazumu o principima iz 2015. godine. Na neki način postavljamo element garancije da Zajednica neće imati izvršna ovlašćenja", izjavio je Hoti na televiziji Kljan Kosova, a prenosi KoSSev.

Hoti je naglasio da je potrebno da Zajednica srpskih opština postane deo konačnog sporazuma Beograda i Prištine, uz naznaku da je formiranje ovog tela obaveza koju je Kosovo preuzelo sporazumom ratifikovanim u Skupštini, ali i da:

"Moramo biti oprezni da statut Zajednice bude pripremljen u skladu sa konačnim sporazumom i mišljenjem Ustavnog suda", kazao je.

Govoreći o Lajčakovoj poseti Prištini, Hoti je rekao da je ona bila "od interesa za ponovno potvrđivanje principa i podrške koju EU daje procesu dijaloga".

"Dobro je što je poruka preneta svim političkim liderima. Drago mi je što proces dijaloga, kao takav, ima kompatibilnost političkog spektra u zemlji, sa jasnim principima da dogovor treba da se završi uzajamnim priznavanjem", rekao je Hoti.

Kaže i da ne zna koliko će dugo trajati proces dijaloga, ali je siguran da će on rezultirati "sveobuhvatnim sporazumom o uzajamnom priznavanju".

"Dijalog nije dugotrajan proces, pitanje je nedelja ili meseci. Ili ćemo postići dogovor sa Srbijom u roku od nekoliko meseci ili nastavljamo put kao dve susedske države koje se ne priznaju, tako da neće biti rizika od produžavanja dijaloga godinama", izjavio je Hoti.

Neposredno pre sastanka Vučića i Lajčaka oglasio se i lider DSK Isa Mustafa, koji je objavio navodno pismo bivše visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini iz 2015. godine, a u kome mu potvrđuje da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja.Ostale vesti

Odalović: Priština ima maksimalističke zahteve

Generalni sekretar Narodne Skupštine Srbije Veljko Odalović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, rekao da je izveštaj Evropske komsije lepa vest, s obzirom na prošlogodišnji izveštaj koji je bio drugačiji, dosta negativniji.

  • 21.10.2021
Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu
Prvi sastanak Radne grube delegacija Beograda i Prištine nakon postignutog dogovora o prekidu blokade na Jarinju i Brnjaku i registarskim tablicama biće održan danas u Briselu.
  • 21.10.2021
CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021