Vesti
Politika

Hoti očekuje konačni sporazum do kraja godine

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da do kraja godine Beograd I Priština "mogu da potpišu istorijski mirovni sporazum", dodajući da pomirenje ide "pozitivnom putanjom, nakon pojačanog angažovanja Vašingtona i Brisela".
Hoti očekuje konačni sporazum do kraja godine
Avdulah Hoti (Foto arhiva Kim)

Hoti je rekao da su očekivanja prištinske strane da bi u ovoj godini moglo da dođe do zaključenja konačnog sporazuma.

"Ne kažem sa punim uverenjem, ali sve komunikacije koje imam tokom ova tri meseca, a posebno tokom poslednje tri nedelje, uveren sam da idemo ka tome ", izjavio je Hoti prištinskim medijima.

Tvrdi da sporazum o Beloj kući i uzastopni sastanci u Briselu pokazuju prve efekte u dijalogu.

Hoti je izneo detalje o nacrtu sporazuma tokom dijaloga u Vašingtonu, i tački 10 koja je izbrisana, navodeći da je postojao paragraf u kojem se kaže da bi dve strane trebale da priznaju nevećinske zajednice i njihova prava.

Kosovski premijer drugi put je u toku ove nedelje u poseti Briselu.

Tokom dana imaće sastanak sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem a učestvovaće i u debati u Spoljnopolitičkom odboru tog parlamenta.

Iz Evropskog parlamenta je najavljeno da će se razgovarati o situaciji na Kosovu i u regionu, napretku procesa dijaloga između Beograda I Prfištine i liberalizaciji viza za Kosovo.Ostale vesti

Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020
Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020