Vesti
Politika

Hoti o dijalogu: U ćorsokaku smo, postoji zahtev za hitno osnivanje ZSO

Bivši premijer Avdulah Hoti ocenio je da je Кosovo u nepovoljnom položaju u dijalogu sa Srbijom zbog nepromišljenih postupaka aktuelnog premijera Aljbina Кurtija. Prema njegovim rečima, zemlja je sada u ćorsokaku i zahtev međunarodnih partnera je da se odmah uspostavi Zajednica opština sa srpskom većinom.

Hoti o dijalogu: U ćorsokaku smo, postoji zahtev za hitno osnivanje ZSO
Avdulah Hoti (Foto EPA-EFE)

Hoti je rekao da je njegova vlada ostavila okvir za dijalog koji ima za cilj obostrano priznanje, ali su Кurtijevi postupci unazadili ovaj proces.

„Smatram da je pogrešan pristup ove vlade, od samog početka, doveo do ove situacije, gde je sada zahtev naših međunarodnih partnera da se odmah formira Asocijacija. U prethodnoj vladi smo sa našim međunarodnim partnerima dogovorili okvir dijaloga koji se nije doticao ovih tema i nije uključivao teme teritorijalnog integriteta, suvereniteta, da konačni dogovor bude za normalizaciju i međusobno priznanje, to treba da bude saglasnost u Ustavu Кosova i da se ništa ne slažemo, dok se ne dogovorimo o svemu. Šta je ova vlast uradila kada je preuzela vlast? Odustali su od tog okvira dijaloga i došli do nekih tačaka koje su se vratile pre vek i po, i stavili zemlju i sebe u ćorsokak, naneli su veliku štetu zemlji“, izjavio je Hoti.

Hoti je naveo da je Кosovo u najnepovoljnijem položaju za dijalog zbog odluka koje su dovele do zaoštravanja situacije na severu i povlačenja Srba iz institucija.

„Najbolji način je stvaranje političkog konsenzusa unutar zemlje i bliska koordinacija sa našim međunarodnim partnerima, posebno sa SAD, kako bismo izbegli stvaranje nepotrebnih problema na terenu. Stalni je zahtev naših partnera da ne pravimo ovakve probleme, uprkos tome što smo u pravu, u tim akcijama koje su preduzete na severu zemlje proteklih meseci. Svi su nam dali za pravo, ali su tražili da ove odluke odložimo za trenutak koji je povoljniji za Кosovo. Danas smo u najnepovoljnijoj situaciji za dijalog, jer je to situacija kada se ne nalaze sve institucije reda i mira i države Кosovo na severu“, naveo je Hoti.

Bivši premijer je naveo da očekuje da guverneri budu oprezniji u postupanju, budući da su svi pritisci dolazili sa Кosova, a ne iz Srbije.

„Očekujem da će se u dijalogu mnogo više povećati transparentnost, očekujem od vladinih zvaničnika da budu oprezni u akcijama koje preduzimaju, da rade na političkoj koheziji potrebnoj za proces dijaloga. Veliki je gubitak što ne koordiniramo na vreme sa našim partnerima i onda dolazi situacija kada se pritisak vraća od nas, kao strane oštećene u ratu, sada se pritisak vraća od nas, umesto da se vraća iz Srbije“, kaže Hoti.

Hoti ne pristaje da daje mnogo komentara o planu Evropske unije za dijalog, tzv. francusko-nemačkom planu, jer je, prema njegovim rečima, čak i po ovom pitanju vladala netransparentnost Кosova.

„Tražiću i očekujem da ću imati izveštaj u Skupštini. Smatram da je neprihvatljivo da opozicija i građani prihvate nacrt francusko-nemačkog plana. Neprihvatljivo je da Vlada u septembru šalje komentare, da u decembru vrati novi nacrt, a da ne obaveštava ni javnost ni građane, ni Skupštinu kao ustavnu instituciju koja nadgleda proces dijaloga. Govori se o francusko-nemačkom planu, ali nema zvaničnih informacija iz vlade za javno mnjenje i za Skupštinu, tako da moram da budem uzdržan prema sadržaju ovog plana, dok Skupština ne bude zvanično obaveštena“, kaže Hoti.Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023