Vesti
Politika

Hoti: Nema ZSO sa izvršnim ovlašćenjima

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je večeras da neće biti Zajednice opština sa srpskom većinom sa izvršnim ovlašćenjima i ponovio da se u dijalogu razgovara o sporazumu koji podrazumeva uzajamno priznanje.
Hoti: Nema ZSO sa izvršnim ovlašćenjima
Avdulah Hoti i Morslav Lajčak (Foto Kossev)

Hoti je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, rekao da će Zajednica biti onakva kako je definisao Ustavni sud Kosova.

Po oceni Hotija, Zajednica srpskih opština je zatvorena tema Sporazumom iz 2013. godine koji je ratifikovan u Skupštini Kosova i Sporazumom o principima iz 2015. godine i mišljenjem Ustavnog suda Kosova.

“Imamo garancije da Zajednica nema izvršnu nadležnost. Sklonili smo sa stola ideju razmene teritorija, niko ne govori o ovoj temi. O unitarnom karakteru države se ne razgovara”, poručio je Hoti i ponovio - nema Zajednice sa izvršnim ovlašćenjima.

“Nisam se predomislio, nemam nikakav pritisak, ja sam na funkciji i obavljam dužnost premijera zemlje u skladu sa ustavom zemlje”, dodao je Hoti.

Kaže da vlada nije pod pritiskom i da ne prihvata nijednu pretnju.

“Vlada ne podleže pretnjama od bilo koga da dolaze. Imamo koalicione sporazume sa svim partnerima, uključujući i Srpsku listu. Sve dok se držimo dogovora radićemo zajedno. To je ono što mogu da kažem o ovome”, rekao je Hoti.

Razgovaramo o konačnim sporazumima, za uzajamno priznavanje, rekao je kosovski premijer.

“Primenjuje se princip dogovoren sa našim partnerima i posrednicima u dijalogu, ne slažemo se ni oko čega, dok se o svemu ne dogovorimo. Ništa se ne primenjuje dok se ne zaključi konačni sporazum o uzajamnom priznavanju ratifikovan u Skupštini. Tada započinje primena”, istakao je kosovski premijer.

Na konferenciji za novinare Hoti je rekao da Kosovo ni na koji način ne blokira dijalog.

“Lajčakova poseta dolazi u pravo vreme za procenu procesa dijaloga i planova za buduće sastanke. Postoje teške teme poput Zajednice, kojoj ćemo pristupiti u skladu sa obavezama koje smo preuzeli pred Skupštinom i pred građanima”, rekao je Hoti.

Šef kosovske vlade je izjavio da se takođe složio sa međunarodnim partnerima da Kosovo sedi za pregovaračkim stolom samo radi konačnog sporazuma o uzajamnom priznavanju.

“Kosovo po prvi put ima konstruktivan pristup dijalogu i mi ga ne blokiramo. Posle dve godine blokade ušli smo u ovaj proces i postignut je dogovor sa međunarodnim partnerima da budemo za pregovaračkim stolom samo radi konačnog sporazuma o punoj normalizaciji odnosa i uzajamnom priznavanju”, rekao je Hoti.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak sastao se danas i sa predsednicom kosovske skupštine Vjosom Osmani.

Kako je potvrđeno iz Kancelarije EU na Kosovu, tokom posete koja će trajati do četvrtka 15. oktobra, Lajčak će se sastati sa svim političkim liderima, predstavnicima međunarodne zajednice i predstavnicima civilnog društva.Ostale vesti

Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020