Vesti
Politika

Hoti: Nema ZSO sa izvršnim ovlašćenjima

Neće biti formirana Zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, ponovio je na današnjoj konferenciji za medije premijer Kosova Avdulah Hoti.
Hoti: Nema ZSO sa izvršnim ovlašćenjima
Avdulah Hoti (Foto Kim)

Ćaljaj smenjen zbog nezakonitog postupanja

Kosovski premijer Avdulah Hoti je istakao da je generalni direktor Policije Kosova Rašit Ćaljaj smenjen, „jer je nezakonito postupao“.

„Izveštaj o smeni jasno ističe da je generalni direktor kosovske policije pokazao nezadovoljavajući učinak u upravljanju, kontroli i nadziranju policije. Takođe, u upravljanju i raspodeli budžeta policije, tako što je bio nesupešan u postizanju strateških ciljeva određenih od strane Ministarstva unutrašnjih poslova“, naveo je Hoti.

O smeni direktora PAK-a (Poreska administracija Kosova) Iljira Murtezaja, Hoti je rekao da je ona rezultat unutrašnje reorganizacije koju je Murtezaj sproveo, „a koja nije u skladu sa zakonom“.

Izjava premijera Hotija usledila je nakon nedavnog zahteva specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, koji je od kosovskih institucija tražio da sprovedu potpisane sporazume.

Hoti je napomenuo da je Kosovo u procesu dijaloga sa jasnom platformom koju je predstavio opširno u Skuptini Kosova, ali i građanima, medijima, civilnom društvu te da će se “dijalog voditi samo po tim načelima”.

„Ta načela su jasna, ne dira se teritorijalni integritet zemlje. Sporazum treba da bude sveoobuhvtani, sa priznanjem. Ili ćemo postići takav sporazum, ili sporazuma uopšte neće biti, nastavićemo kao dve susedne zemlje koje ne priznaju jedna drugu”, kazao je Hoti i dodao:

“Ustav je bio ugrožen kada je sporazum ratifikovan 2013. godine. Ovo pitanje više nije otvoreno, ali stvorena je obaveza države Kosovo prema Asocijaciji srpskih opština. Ako se postigne sporazum sa načelima koje sam pomenuo, mora se ratifikovati u skupštini Kosova, ali on neće uticati na unitarni karakter Kosova i neće postoje izvršna ovlašćenja ZSO“, rekao je Hoti.

Na pitanje novinara da li će Vlada Kosova biti ugrožena ukoliko se ne bude pridržavala preporuke Miroslava Lajčaka, Hoti je odgovorio:

„Ne odgovaram nikome, osim Ustavu Kosova i parlamentarnoj većini. To su moje ustavne obaveze. U procesu smo dijaloga sa jasnim principima koja su priznata od strane međunarodnih partnera. Na osnovu tih načela vodimo dijalog”, rekao je Hoti.

Hoti je takođe na konferenciji govorio i o radu vlade u prethodna četiri meseca, ali i odlukama koje je doneo poslednjih dana.

„Upravljenje vladom smo započeli u veoma teškoj situaciji, možda i najtežoj u poslednjih 20 godina na Kosovu. Plan ekonomskog oporavka je bez sumnje jedan od najboljih planova u regionu i šire u pogledu pomoći preduzećima i građanima da prevaziđu situaciju sa pandemijom“, kazao je on.

Hoti je naveo da se trenutno radi na planiranju budžeta za 2021. godinu i pripremama za ekonomski oporavak, te izrazio uverenje da će 2020. godina biti dobro zaključena, imajući u vidu situaciju sa pandemijom.Ostale vesti

Mehmeti traži podršku Francuske za članstvo Kosova u Interpolu
Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, generalni direktor policije Samedin Mehmeti i šef Jedinice za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava Muhamet Rušiti boravili su u višednevnoj poseti Parizu gde su zatražili podršku Francuske za članstvo Kosova u Interpolu i Europolu.
  • 26.10.2021
Stano: Omogućiti učešće Kosova
Evropska unija zatražila je od organizatora Svetskog prvenstva u boksu, koje se održava u Beogradu, da omogući ravnopravno učešće kosovskih boksera na tom takmičenju.
  • 25.10.2021
Sledi balkanizacija Kfora, dve trećine snaga iz zemalja regiona
Povlačenje NATO snaga iz Avganistana moglo bi da ubrza proces takozvane "balkanizacije" međunarodne misije na Kosovu u kojoj bi čak dve trećine operativnih snaga Kfora mogli da čine vojnici zemalja bivše Jugoslavije i neposrednog okruženja.
  • 25.10.2021
Srpska lista: Dogovori iz Brisela se moraju sprovoditi
Predstavnici Srpske liste, predsednik Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević sastali su se danas sa članovima Evropskog saveta za spoljne poslove, kojima su preneli da je potrebno da se Prištini jasno stavi do znanja da mora primeniti sporazume koje je sama potpisala, posebno kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština.
  • 25.10.2021
Uskoro odluka o zabrani srpskih ’’paralelnih sportskih aktivnosti’’
Ministar kulture, omladine i sporta Kosova, Hajrulah Čeku najavio je da će se ove sedmice odlučivati o zabrani razvoja srpskih „paralelnih sportskih aktivnosti“ na Kosovu.
  • 25.10.2021
Selaković: Dve misije OEBS u Srbiji
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas je, posle razgovora sa generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Helgom Šmid, izjavio da u Srbiji postoje dve misije OEBS – u Beogradu i Prištini.
  • 25.10.2021