Vesti
Politika

Hoti: Nema ZSO sa izvršnim ovlašćenjima

Neće biti formirana Zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, ponovio je na današnjoj konferenciji za medije premijer Kosova Avdulah Hoti.
Hoti: Nema ZSO sa izvršnim ovlašćenjima
Avdulah Hoti (Foto Kim)

Ćaljaj smenjen zbog nezakonitog postupanja

Kosovski premijer Avdulah Hoti je istakao da je generalni direktor Policije Kosova Rašit Ćaljaj smenjen, „jer je nezakonito postupao“.

„Izveštaj o smeni jasno ističe da je generalni direktor kosovske policije pokazao nezadovoljavajući učinak u upravljanju, kontroli i nadziranju policije. Takođe, u upravljanju i raspodeli budžeta policije, tako što je bio nesupešan u postizanju strateških ciljeva određenih od strane Ministarstva unutrašnjih poslova“, naveo je Hoti.

O smeni direktora PAK-a (Poreska administracija Kosova) Iljira Murtezaja, Hoti je rekao da je ona rezultat unutrašnje reorganizacije koju je Murtezaj sproveo, „a koja nije u skladu sa zakonom“.

Izjava premijera Hotija usledila je nakon nedavnog zahteva specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, koji je od kosovskih institucija tražio da sprovedu potpisane sporazume.

Hoti je napomenuo da je Kosovo u procesu dijaloga sa jasnom platformom koju je predstavio opširno u Skuptini Kosova, ali i građanima, medijima, civilnom društvu te da će se “dijalog voditi samo po tim načelima”.

„Ta načela su jasna, ne dira se teritorijalni integritet zemlje. Sporazum treba da bude sveoobuhvtani, sa priznanjem. Ili ćemo postići takav sporazum, ili sporazuma uopšte neće biti, nastavićemo kao dve susedne zemlje koje ne priznaju jedna drugu”, kazao je Hoti i dodao:

“Ustav je bio ugrožen kada je sporazum ratifikovan 2013. godine. Ovo pitanje više nije otvoreno, ali stvorena je obaveza države Kosovo prema Asocijaciji srpskih opština. Ako se postigne sporazum sa načelima koje sam pomenuo, mora se ratifikovati u skupštini Kosova, ali on neće uticati na unitarni karakter Kosova i neće postoje izvršna ovlašćenja ZSO“, rekao je Hoti.

Na pitanje novinara da li će Vlada Kosova biti ugrožena ukoliko se ne bude pridržavala preporuke Miroslava Lajčaka, Hoti je odgovorio:

„Ne odgovaram nikome, osim Ustavu Kosova i parlamentarnoj većini. To su moje ustavne obaveze. U procesu smo dijaloga sa jasnim principima koja su priznata od strane međunarodnih partnera. Na osnovu tih načela vodimo dijalog”, rekao je Hoti.

Hoti je takođe na konferenciji govorio i o radu vlade u prethodna četiri meseca, ali i odlukama koje je doneo poslednjih dana.

„Upravljenje vladom smo započeli u veoma teškoj situaciji, možda i najtežoj u poslednjih 20 godina na Kosovu. Plan ekonomskog oporavka je bez sumnje jedan od najboljih planova u regionu i šire u pogledu pomoći preduzećima i građanima da prevaziđu situaciju sa pandemijom“, kazao je on.

Hoti je naveo da se trenutno radi na planiranju budžeta za 2021. godinu i pripremama za ekonomski oporavak, te izrazio uverenje da će 2020. godina biti dobro zaključena, imajući u vidu situaciju sa pandemijom.Ostale vesti

CIK: Novi gradonačelnik u Severnoj Mitrovici Milan Radojević
Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka je objavila da su, prema preliminarnim rezultatima na izborima za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice, pobedili Špetim Bulići u Podujevu i Milan Radojević u opštini Severna Mitrovica. 
  • 29.11.2020
Rakić: Radojević novi gradonačelnik Severne Mitrovice

Prema podacima Srpske liste, na današnjim vanrednim lokalnim izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice pobedio je kandidat ove stranke, Milan Radojević.

  • 29.11.2020
Zatvorena birališta u Severnoj Mitrovici
Biračka mesta u Severnoj Mitrovici zatvorena su večeras u 19h.
  • 29.11.2020
Građani Severne Mitrovice i Podujeva biraju gradonačelnike
Građani Severne Mitrovice i Podujeva danas biraju gradonačelnike.
  • 29.11.2020
Izborna tišina u Severnoj Mitrovici i Podujevu pred izbore
Izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice i Podujeva održaće se sutra.
  • 28.11.2020
Hotijeva kancelarija: Vest o sporazumu o posetama zvaničnika iz Srbije neistina
Kancelarija premijera Kosova Avdulaha Hotija odbacila je danas kao neistinite informacije o memorandumu o razumevanju Kosova i Srbije u vezi s posetama visokih zvaničnika iz Srbije.
  • 27.11.2020