Vesti
Politika

Hoti: Ne znam da li će se održati sastanak u Briselu 28. septembra

O Zajednici srpskih opština se neće razgovarati, kazao je na konferenciji za medije u Prištini premijer Kosova Avdulah Hoti i dodao da ne zna hoće li će se naredna runda dijaloga Beograda i Prištine koja je zakazana za 28. septembar uopšte održati.
Hoti: Ne znam da li će se održati sastanak u Briselu 28. septembra
Avdulah Hoti (Foto Kim)

Vlada se ne meša u poslove pravosuđa

Premijer Kosova Avdulah Hoti je u vezi dostavljanja dokumenata Organizaciji ratnih veterana bivše OVK uputio poziv pravosuđu da obavi svoj posao nepristrasno. On je dodao da se povodom tog pitanja nije oglašavao, jer to nije posao vlade.

"Već tri meseca postoji normalna vlada koja ima svoja ovlašćenja, koja se ne meša u poslove pravosuđa. To je najnormalniji stav koji bi trebalo da ima svaka vlada. Pravni poslovi su odvojeni od svakodnevnih poslova vlade i to je razlog zašto niste čuli moje reakcije", naveo je Hoti.

Pojedini mediji preneli su u sredu da je neizvesno da li će se naredna runda dijaloga u Briselu između Beograda i Prištine, koja je zakazana za 28. septembar održati, zbog „nespremnosti zvanične Prištine” da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu, kako su se strane ranije dogovorile.

Premijer Kosova Avdulah Hoti danas je rekao da ne zna da li će do razgovora u Briselu doći.

„O Zajednici srpskih opštine se neće razgovarati jer je to zaključeno sporazumem iz 2013, a sledećim sporazumom i načelima iz 2015. je ispravljeno. Tako da, to nije tema koja će se otvoriti. Ne znam da li će sastanak biti održan u Briselu. Ali, mi treba da unapredimo dijalog jer je to strateški interes Kosova, regiona i šire Evrope, da se zaključi sporazum između Kosova i Srbije“, rekao je on.

Hoti je takođe napomenuo da je najveći kompromis koji je Priština napravila, taj što je pristala na nastavak procesa dijaloga sa Beogradom.

"To je kompromis - da postignemo sporazum o miru sa Srbijom. Vi znate da je to kompromis koji je napravila ova vlada, poznate su vam odluke na početku mandata, odnosno, uklanjanje odluka koje su smatrane preprekom u procesu dijaloga, takse od 100 odsto. Mi smo odmah preduzeli korake u tom procesu kako bismo otvorili put ka dijalogu. Ceo Ustav Kosova se zalaže za kompromis", poručio je Hoti.

Sednica Vlade Kosova i Albanije koja je bila zakazana za petak biće odložena za nedelju dana, kazao je premijer Kosova Avdulah Hoti.

„Obrazloženje zašto je sednica odložena dao sam javno. To smo uradili u koordinaciji sa premijerom Ramom. Agendu vlade određujem samo ja i niko drugi. Sutra moramo biti na sednici vlade, kabinet treba da bude prisutan, jer će među tačkama biti Zakon o ekomonskom oporavku vredan 400 miliona evra koji će biti namenjen ekomoniji i građanima. Trebalo bi da budemo svi tu, zajedno sa poslanicima, kako bismo progurali ovaj zakon“, naveo je Hoti.

Na pitanje da li će na sastanku vlada Albanije i Kosova biti govora o železničkoj vezi Priština-Drač, Hoti je kazao da ima podršku SAD da "progura ovaj projekat", ali da je još rano govoriti o tome. Ostale vesti

Nastavak dijaloga BG i PR u četvrtak u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u četvrtak, 29. oktobra, sastankom na nivou eksperata, sazanje Tanjug u Briselu.
  • 27.10.2020
Smit: Tači ustavnim amandmanima pokušava da okonča rad suda
Glavni tužilac haškog suda za zločine OVK Džek Smit upozorio je da amandmani na Ustav Kosova, koje je predložio predsednik Kosova Hašim Tači, predstavljaju pokušaj da se "okonča, ili na drugi način obezvredi, delovanje" tog suda.
  • 27.10.2020
Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020