Vesti
Politika

Hoti: Lobiranja za priznanje Kosova nisu obustavljena

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da lobiranja za priznanje Kosova nisu obustavljena, te da je sa međunarodnim partnerima dogovoreno da se zajednički radi na na članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, prenosi KoSSev, pozivajući se na Indeksonline. Za razliku od Hotija, šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je nedavno da se Priština obavezala da neće voditi kampanju za priznavanja i učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, zbog čega je Srbija privremeno zaustavila akciju povlačenja priznanja.
Hoti: Lobiranja za priznanje Kosova nisu obustavljena
Avdulah Hoti (Foto arhiva Kim)

"Nema obustave naših aktivnosti, dogovorili smo se sa našim partnerima da se na našem učlanjenju u međunarodne organizacije radi zajedno sa njima, zajedno sa našim međunarodnim partnerima. To je istina", rekao je Hoti, prenosi KoSSev pozivajući se na Indeksonline.

Hoti je, kako piše Indeksonline, izneo ove navode na sinoćnoj sednici kosovske skupštine na kojoj je raspravljano o dijalogu između Beograda i Prištine.

Hoti je dodao da su zamenici ministara i njegovi zamenici i savetnici upravo zbog toga bili u Briselu sa njim.

"Koordiniram sa predsednikom i Skupštinom u ovom procesu dijaloga. Skupština ste vi poslanici, ako kažete ne dijalogu, ja ću odustati od dijaloga. Dajte predlog za platformu o tome kako se treba ponašati u dijalogu, ja ću poštovati tu platformu, ali za mene je to (platforma) Ustav, ništa drugo", rekao je Hoti.

KoSSev podseća da je, za razliku od Hotija, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, u nedavnom intervjuu za Blic, a nakon pokretanja dijaloga, poručio je da je Srbija privremeno zaustavila akciju povlačenja priznanja Kosova zbog toga što se Priština obavezala da neće voditi kampanju za priznavanja i učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije.Ostale vesti

Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020
Skupština Kosova danas razmatra zakon o OVK
Skupština Kosova će od 11 sati će razmatrati Nacrt zakona o prevenciji i borbi protiv kovida-19 na Kosovu i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, piše Koha.
  • 07.08.2020
Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga
Koordinator kosovske vlade u dijalogu Skender Hiseni izjavio je da su zapadne sile pružile mogućnost Prištini i Beogradu da u narednih 12 meseci postignu sporazum ili će proces pomirenja potpuno da propadne.
  • 07.08.2020