Vesti
Politika

Hoti: Lajčaku smo ponudili pristup kosovskim arhivama

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti izjavio je da je specijalnom izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku, tokom nedavno održane runde dijaloga predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, ponuđen potpun pristup "državnoj arhivi Kosova", kako bi se otklonile sve sumnje u vezi sa "pronalaženjem arhive OVK". Hoti tvrdi da su arhive bile i da su i danas otvorene.

Hoti: Lajčaku smo ponudili pristup kosovskim arhivama
Andin Hoti (Foto Kosova Press)

Hoti je naveo da su zatražili potpuni pristup teritoriji Srbije radi istraživanja masovnih grobnica i pronalaska drugih informacija koje bi pomogle u razjašnjavanju sudbine nestalih.

"Tražili smo hitno dostavljanje DNK izveštaja posle identifikacije tela iz masovne grobnice Kiževak radi obaveštavanja porodica, kao i hitnu repatrijaciju tela", napisao je Hoti na Fejsbuku.

On je dodao da su tražili da se sudbina nestalih osoba tretira kao humano pitanje.

"Tražili smo inteziviranje saradnje u razmeni informacija, povećanu dinamiku naših sastanaka, ukoliko je potrebno svakog meseca, a ne samo dva puta godišnje", stoji u objavi. 

Hoti se, putem društvene mreže Fejsbuk obratio porodicama nestalih i građanima, jer je, kako navodi "želeo da ih obavesti o dijalogu i zahtevima koje je Priština iznela u Briselu", a sve "kako bi se izbeglo pogrešno tumačenje koji može nastati u komunikaciji putem medija".

Naveo je da se još traga za 1.632 nestale osobe.

 

Čeku: Arhive OVK ne postoje

Bivši komandant OVK Agim Čeku tvrdi da arhive OVK ne postoje, jer je Kosovo, kako je rekao, uvek bilo otvoreno.

Kako prenosi portal Reporteri, Čeku je rekao da OVK nema takve arhive, da Kosovo ima "državnu arhivu", ali da nema šta da se otvara jer je Priština, prema njegovim rečima, "uvek otvorena".

"Nema ničeg što smo sakrili, tako da je to besmisleno", rekao je Čeku.

On smatra da ceo svet zna ko je agresor, a ko žrtva i da OVK nije činila kriminalne radnje.

Čeku je ponovo izneo tvrdnju da je Srbija počinila sistematske i organizovane zločine, a da OVK nije počinila takve zločine i da stoga ne postoji arhiva.

Dodao je da Beograd može slobodno da dođe da pogleda "državne arhive", jer u njima, prema njegovim rečima, nema ništa.

Čeku smatra da će, ako Srbija otvori arhive, "veliki srpski zločini biti dokumentovani" i da će to pomoći vođama OVK koji su optuženi pred specijalizovanim većima.Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
  • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

  • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
  • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
  • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
  • 17.08.2022