Vesti
Politika

Hoti: Lajčaku smo ponudili pristup kosovskim arhivama

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti izjavio je da je specijalnom izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku, tokom nedavno održane runde dijaloga predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, ponuđen potpun pristup "državnoj arhivi Kosova", kako bi se otklonile sve sumnje u vezi sa "pronalaženjem arhive OVK". Hoti tvrdi da su arhive bile i da su i danas otvorene.

Hoti: Lajčaku smo ponudili pristup kosovskim arhivama
Andin Hoti (Foto Kosova Press)

Hoti je naveo da su zatražili potpuni pristup teritoriji Srbije radi istraživanja masovnih grobnica i pronalaska drugih informacija koje bi pomogle u razjašnjavanju sudbine nestalih.

"Tražili smo hitno dostavljanje DNK izveštaja posle identifikacije tela iz masovne grobnice Kiževak radi obaveštavanja porodica, kao i hitnu repatrijaciju tela", napisao je Hoti na Fejsbuku.

On je dodao da su tražili da se sudbina nestalih osoba tretira kao humano pitanje.

"Tražili smo inteziviranje saradnje u razmeni informacija, povećanu dinamiku naših sastanaka, ukoliko je potrebno svakog meseca, a ne samo dva puta godišnje", stoji u objavi. 

Hoti se, putem društvene mreže Fejsbuk obratio porodicama nestalih i građanima, jer je, kako navodi "želeo da ih obavesti o dijalogu i zahtevima koje je Priština iznela u Briselu", a sve "kako bi se izbeglo pogrešno tumačenje koji može nastati u komunikaciji putem medija".

Naveo je da se još traga za 1.632 nestale osobe.

 

Čeku: Arhive OVK ne postoje

Bivši komandant OVK Agim Čeku tvrdi da arhive OVK ne postoje, jer je Kosovo, kako je rekao, uvek bilo otvoreno.

Kako prenosi portal Reporteri, Čeku je rekao da OVK nema takve arhive, da Kosovo ima "državnu arhivu", ali da nema šta da se otvara jer je Priština, prema njegovim rečima, "uvek otvorena".

"Nema ničeg što smo sakrili, tako da je to besmisleno", rekao je Čeku.

On smatra da ceo svet zna ko je agresor, a ko žrtva i da OVK nije činila kriminalne radnje.

Čeku je ponovo izneo tvrdnju da je Srbija počinila sistematske i organizovane zločine, a da OVK nije počinila takve zločine i da stoga ne postoji arhiva.

Dodao je da Beograd može slobodno da dođe da pogleda "državne arhive", jer u njima, prema njegovim rečima, nema ništa.

Čeku smatra da će, ako Srbija otvori arhive, "veliki srpski zločini biti dokumentovani" i da će to pomoći vođama OVK koji su optuženi pred specijalizovanim većima.Ostale vesti

Lajčak: Omogućiti slobodu kretanja
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, povodom uvođenja reciprociteta  za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, poručio je "da je potrebno omogućiti slobodu kretanja i vratiti mirnu atmosferu".
  • 21.09.2021
Kurti neće da povuče odluku o reciprocitetu za tablice

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da neće da odustane od reciprociteta za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, i taj stav preneo je ambasadorima zemalja Kvinte na sastanku u Prištini.

  • 21.09.2021
Živković: Sve što se sada dešava posledica je Vučićeve politike
Bivši premijer Srbije Zoran Živković izjavio je da je zamena statusno neutralnih "KS" tablica na severu Kosova "deo sporazuma" koji je (Aleksandar) Vučić potpisao sa kosovskim Albancima pre pet godina, i da je sve što se sada dešava "posledica Vučićeve politike".
  • 21.09.2021
Vučić traži povlačenje svih trupa sa severa Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosova, hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu. Poručuje da je odbio "tobožnje kompromisno rešenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju".
  • 21.09.2021
Bisljimi: Nećemo formirati ZSO dok bude štetna po Kosovo
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je da Vlada Kosova neće formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO) sve dok se bude smatralo da je štetna za teritorijalni integritet i institucije Kosova.
  • 21.09.2021
Petković: Borili smo se da se produži važenje KS tablica
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je, prema prethodnom petogodišnjem sporazumu, rok za važenje "KS" tablica za Srbe na severu Kosova istekao 15. septembra, ali da su se predstavnici srpskih vlasti "borili na sve načine" da bude produžen za još pet godina.
  • 21.09.2021