Vesti
Politika

Hoti: Lajčaku smo ponudili pristup kosovskim arhivama

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti izjavio je da je specijalnom izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku, tokom nedavno održane runde dijaloga predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, ponuđen potpun pristup "državnoj arhivi Kosova", kako bi se otklonile sve sumnje u vezi sa "pronalaženjem arhive OVK". Hoti tvrdi da su arhive bile i da su i danas otvorene.

Hoti: Lajčaku smo ponudili pristup kosovskim arhivama
Andin Hoti (Foto Kosova Press)

Hoti je naveo da su zatražili potpuni pristup teritoriji Srbije radi istraživanja masovnih grobnica i pronalaska drugih informacija koje bi pomogle u razjašnjavanju sudbine nestalih.

"Tražili smo hitno dostavljanje DNK izveštaja posle identifikacije tela iz masovne grobnice Kiževak radi obaveštavanja porodica, kao i hitnu repatrijaciju tela", napisao je Hoti na Fejsbuku.

On je dodao da su tražili da se sudbina nestalih osoba tretira kao humano pitanje.

"Tražili smo inteziviranje saradnje u razmeni informacija, povećanu dinamiku naših sastanaka, ukoliko je potrebno svakog meseca, a ne samo dva puta godišnje", stoji u objavi. 

Hoti se, putem društvene mreže Fejsbuk obratio porodicama nestalih i građanima, jer je, kako navodi "želeo da ih obavesti o dijalogu i zahtevima koje je Priština iznela u Briselu", a sve "kako bi se izbeglo pogrešno tumačenje koji može nastati u komunikaciji putem medija".

Naveo je da se još traga za 1.632 nestale osobe.

 

Čeku: Arhive OVK ne postoje

Bivši komandant OVK Agim Čeku tvrdi da arhive OVK ne postoje, jer je Kosovo, kako je rekao, uvek bilo otvoreno.

Kako prenosi portal Reporteri, Čeku je rekao da OVK nema takve arhive, da Kosovo ima "državnu arhivu", ali da nema šta da se otvara jer je Priština, prema njegovim rečima, "uvek otvorena".

"Nema ničeg što smo sakrili, tako da je to besmisleno", rekao je Čeku.

On smatra da ceo svet zna ko je agresor, a ko žrtva i da OVK nije činila kriminalne radnje.

Čeku je ponovo izneo tvrdnju da je Srbija počinila sistematske i organizovane zločine, a da OVK nije počinila takve zločine i da stoga ne postoji arhiva.

Dodao je da Beograd može slobodno da dođe da pogleda "državne arhive", jer u njima, prema njegovim rečima, nema ništa.

Čeku smatra da će, ako Srbija otvori arhive, "veliki srpski zločini biti dokumentovani" i da će to pomoći vođama OVK koji su optuženi pred specijalizovanim većima.Ostale vesti

Brnabić: Najvažnije da Priština krene u osnivanje ZSO
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je medijima u Parizu da se o novim predlozima za Kosovo ne može govoriti dok se ne primene već postignuti dogovori, Briselski sporazum i formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO), demantujući predsednika Nemačke Franka-Valtera Štajnmajera o prihvatanju francusko-nemačkog predloga.
  • 30.11.2022
CIK prihvatio kandidaturu Arsenijevića
Centralna izborna komisija Kosova (CIK) prihvatila je kandidaturu Aleksandra Arsenijevića iz Građanske inicijative Srpski opstanak za gradonačelnika Severne Mitrovice.
  • 29.11.2022
Rok za prijavu političkih subjekata za izbore SO Zvečan i Leposavić do 2. decembra

Centralna izborna komisija (CIК) saopštila je da je rok za podnošenje prijava za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za učešće na prevremenim izborima za skupštine opština Zvečan i Leposavić počeo 26. novembra i trajaće do 2. decembra.

  • 29.11.2022
Kurti: Srbija želi da izdvoji jedan sporazum, a preostala 32 ignoriše
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da razgovara o zajednici srpskih opština i pravima Srba na Kosovu, ali ne kao o preduslovu za dijalog, nego kao delu razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na bazi predloga Nemačke i Francuske.
  • 29.11.2022
Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
  • 28.11.2022