Vesti
Politika

Hoti: Kosovo u iskušenju nakon potvrđivanja optužnica

U Prštini je održana sednica Vlade Kosova na kojoj je premijer Avdulah Hoti poručio da su jučerašnja potvrđivanja optužnica dovela Kosovo u iskušenje. Ministar pravde Seljim Seljimi smatra da dijalog sa Beogradom treba prekinuti.
Hoti: Kosovo u iskušenju nakon potvrđivanja optužnica
Avdulah Hoti (Foto Kim arhiva)

Tužilaštvo Specijalnog suda u Hagu potvrdilo je optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija koji se terete da su počinili ratne zločine nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistava.

Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je da se odluke organa pravde neće komentaristi.

“U Vladi Kosova nema prostora za drugačije ponašanje, zakonska osnova je jasna, Ustav je jedan, kako da se funkcioniše kada zemlja nema predsednika i kako Vlada treba da radi”, kazao je Hoti i dodao:

"Kao i mnogo puta ranije u istoriji, suočili smo se sa iskušenjima čije prevazilaženje dokazuje našu državnu zrelost. Nedavni događaji koji su rezultat potvrđivanja optužnica, među kojima su predsednik Hašim Tači, bivši predsednici parlmenta Jakup Krasnići i Kadri Veselji i poslanik Redžep Seljimi, doveli su državu u iskušenje".

Hoti je napomenuo da su sada važni stabilnost i saradnja između institucija i političkih partija.

“Vlada veruje da se stabilnost institucija mora održavati u smislu vršenja ustavnih kapaciteta, pa se obavezuje da će vredno raditi na postizanju ovih ciljeva", poručio je Hoti.

Ministar pravde Seljim Seljimi je na sastanku vlade zatražio da se dijalog sa Srbijom obustavi “dok se ne steknu odgovarajući uslovi za njegov nastavak”.

„Ove optužnice proizvode politički efekat povodom kojeg ne bismo trebali stajati skrštenih ruku. Smatram da bi Vlada Kosova trebalo da odmah prekine dijalog do odgovarajućeg trenutka”, poručio je Seljimi.

On je naglasio da Vlada Kosova mora insistirati na većoj transparentnosti Specijalizovanih veća.

“Svi smo za pravdu jer smo uvereni u nevinost OVK”, kazao je Seljimi.

Nakon sednice Vlade Kosova nije održana prethodno najavljena konferencija za medije.Ostale vesti

Studija za EP: Dezinformacije srušile Vladu Aljbina Kurtija
Dezinformacije su imale direktne političke implikacije na Kosovu, gde su dovele i do pada Vlade Aljbina Kurtija, navodi se u studiji o ulozi lažnih vesti na Zapadnom Balkanu, predstavljenoj u Evropskom parlamentu.
  • 05.12.2020
Odbornica Zdravković: Lekari doživeli linč, odgovornost medija
Odbornica SLS-a u SO Gračanica Milena Zdravković pružila je danas podršku svojim kolegama odbornicima Ratku Pereniću i Draganu Periću koji su na prošlom zasedanju govorili o lošoj situaciji u zdravstvu. Ona je kazala da su mediji „napravili spektakl“ zbog kojeg su dvojica lekara doživela linč. Budimir Ničić poručuje da novinari izveštavaju o onome što se dešava na sednici, a da je „na publici da proceni ko pravi spektakl“.
  • 04.12.2020
Skupština Kosova usvojila Zakon o ekonomskom oporavku

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas Nacrt zakona o ekonomskom oporavku. Zakon je usvojen sa 72 glasa za i nijednim protiv.

  • 04.12.2020
SO Gračanica: Radikalno ili institucionalno rešavanje problema u Kišnici? Policija ćuti
Žučna rasprava o bezbednosnoj situaciji u Kišnici kod Gračanice obeležila je današnju sednicu lokalnog parlamenta. Odbornica Snežana Jovanović je kazala da „ukoliko se problem ne reši institucionalno, onda će se rešiti radikalno“. „Bilbord nikoga nije plašio“, navodi albanski odbornik Granit Gaši.
  • 04.12.2020
Stano: Pregovarači BG i PR u četvrtak u Briselu
Portparol EU Peter Stano, potvrdio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će se 10. decembra u Briselu nastaviti razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou.
  • 04.12.2020
CIK objavio konačne rezultate izbora
Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) objavila je danas konačne rezultate vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.
  • 03.12.2020