Vesti
Politika

Hoti: Kosovo je ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju

Premijer Kosova Avdulah Hoti ocenio je da je Kosovo odavno ispunilo sve kriterijume i standarde za liberalizaciji viza za građane Kosova.
Hoti: Kosovo je ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju
Avdulah Hoti (Foto KosovaPress)

Kako je saopšteno iz Hotijevog kabineta, on je održao virtuelni sastanak sa čelnicima Centra za evropsku politiku, kojem je prisustvovalo više od 40 evroposlanika.

Iako je u tom razgovoru bilo obrađeno nekoliko tema, koje utiču na odnose Kosova sa Evropskom unijom, razgovor se posebno fokusirao na pitanje liberalizacije viza za građane Kosova.

"Na početku tog sastanka, premijer Hoti informisao je sagovornike o koracima koje je preduzela Vlada Kosova u upravljanju pandemije koronavirusa, kao i primeni paketa za ekonomski oporavak zemlje, a zatim je izneo posvećenost institucija Kosova da ispuni uslove za viznu liberalizaciju", navodi se u saopštenju.

Hoti je podsetio da je Evropska komisija identifikovala mere koje je Kosovo moralo da usvoji i sprovede u napretku ka liberalizaciji viznog režima.

"Smernica se sastojala od 95 standarda o migracijama, upravljanju granicama, sigurnosti i osnovnim pravima, više nego bilo koja druga regija u regionu. Komisija je usvojila četiri izveštaja o dijalogu o vizama na Kosovu, dok je ova Komisija 2016. godine predložila liberalizaciju viza za građane Kosova, nakon što je ispunila poslednja dva preostala kriterijuma, a to su bila ratifikacija razgraničenja sa Crnom Gorom i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala", kazao je on.

Hoti je naveo da je u julu 2018. godine Komisija potvrdila da je Kosovo ispunilo ta dva zahteva, ispunjavajući sve standarde tražene u smernicama za liberalizaciju, dok je Evropski parlament 13. septembra 2018. godine pristao da započne razgovore o ukidanju viza za građane Kosova i da je taj stav potvrđen 28. marta 2019. godine.

On je rekao da, uprkos potvrdi Komisije da su ispunjeni svi kriterijumi za liberalizaciju viza i pozitivnih glasova Evropskog parlamenta, proces još uvek čeka odluku Saveta Evrope.

"Jedna od zabrinutosti zemalja članica je da će liberalizacija viznog režima za Kosovo pokrenuti novi talas migracija. Međutim, važno je napomenuti da je postignut veliki napredak u upravljanju migracijama, a broj zahteva za azil sa Kosova je zanemarljiv", kazao je Hoti, pozivajući se na podatke Evropske kancelarije za podršku azilu, u kojoj se tvrdi da azilanti sa Kosova više ne bi trebalo da predstavljaju brigu za EU.

Dodao je da podaci Eurostata pokazuju da Kosovo poslednjih godina ima trend smanjenja migracije i u tom pogledu je bolje od mnogih drugih zemalja u regionu.Ostale vesti

Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020
Skupština Kosova danas razmatra zakon o OVK
Skupština Kosova će od 11 sati će razmatrati Nacrt zakona o prevenciji i borbi protiv kovida-19 na Kosovu i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, piše Koha.
  • 07.08.2020
Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga
Koordinator kosovske vlade u dijalogu Skender Hiseni izjavio je da su zapadne sile pružile mogućnost Prištini i Beogradu da u narednih 12 meseci postignu sporazum ili će proces pomirenja potpuno da propadne.
  • 07.08.2020