Vesti
Politika

Hoti: Kosovo će biti ekonomski epicentar kao u vreme Ilira

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da u dijalogu sa Beogradom "ne može da se pregovara o terotorijalnom integritetu i da sporazum mora da bude u potpunosti u skladu sa ustavom", očekujući da "sporazumom bude ukinuta Rezoluciju 1244".
Hoti: Kosovo će biti ekonomski epicentar kao u vreme Ilira
Avdulah Hoti (Foto arhiva Kim)

Avdulah Hoti podneo je kosovskoj skupštini izveštaj o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine.

"Vlada Kosova rukovodi dijalogom, ima platformu principa i ciljeva. O teritorijalnom integritetu ne može da se pregovara. Sporazum mora da bude u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova. Na tim principima razvijamo proces dijaloga. Sporazum treba da rezultira uzajamnim priznavanjem. Sporazum mora da sadrži elemente koji ukidaju rezoluciju 1244", rekao je Hoti.

Hoti je naveo da je na sastanku sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel rečeno da je dijalog pitanje nedelja ili meseci i da je vremenski ograničen.

"Izrada konačnog sporazuma o uzajamnom priznavanju započela je na sastanku 16. jula u Briselu. Srpska strana je zatražila da se pitanje interno rasljenih osoba pokrene u dijalogu," preneo je Hoti.

Za sporazum postignut u Vašingtonu rekao je da je "zasluga Kosova što je Amerika preuzela aktivnu ulogu u ovom procesu", zbog kako je dodao, "ozbiljnog pristupa vlade tom procesu".

Za vašingtonski sporazum kaže da sadrži velike infrastrukturne projekte koji će dati novi zamah odnosa EU i SAD u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.

"Sporazum je veliki korak ka normalizaciji odnosa. Dopremanje gasa Kosovu biće infuzija. Kosovo će postati epicentar aktivnosti ekonomske infrastrukture. Kosovo je imalo tu centralnu ulogu u drevnoj istoriji Dardanije. Kosovu to obezbeđuju njegovi prijatelji", rekao je Hoti.

"Nema rasprave o Zajednici srpskih opština"

Naveo je da je stav kosovske vlade da u dijalogu nema rasprave o Zajednici srpskih opština.

"Sedmog septembra otvorena je tema Zajednice i finansijskih potraživanja. Stav vlade je da se tema ZSO ne otvara u dijalogu, pošto je ovaj sporazum postignut 2013. godine", rekao je Hoti.

Ponovio je da se ne boji da sedne za pregovarački sto i da neće da beži od njega.

Samoopredeljenje: Priština mnogo popustila Beogradu

Redžep Selimi iz "Samoopredeljenja" rekao je da je Priština u Vašingtonu mnogo popustila Beogradu, piše prištinska Gazeta ekspres.

Prema njegovim rečima, ustupci Hotija u odnosu na Breograd vide se u tome što je odustao od tačke o "uzajamnom priznanju".Ostale vesti

Nastavak dijaloga BG i PR u četvrtak u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u četvrtak, 29. oktobra, sastankom na nivou eksperata, sazanje Tanjug u Briselu.
  • 27.10.2020
Smit: Tači ustavnim amandmanima pokušava da okonča rad suda
Glavni tužilac haškog suda za zločine OVK Džek Smit upozorio je da amandmani na Ustav Kosova, koje je predložio predsednik Kosova Hašim Tači, predstavljaju pokušaj da se "okonča, ili na drugi način obezvredi, delovanje" tog suda.
  • 27.10.2020
Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020