Vesti
Politika

Hoti: Izrael priznao Kosovo 22 minuta posle potpisivanja dokumenata u Vašingtonu

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je Izrael priznao Kosovo 22 minuta nakon što su se on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavezali u Vašingtonu da normalizuju ekonomske odnose dve strane.
Hoti: Izrael priznao Kosovo 22 minuta posle potpisivanja dokumenata u Vašingtonu
Ilustracija (Foto pixabay.com)

„Pogrešno je da bilo ko ima nedoumice da ovaj sporazum krši suverenitet države Kosovo. Mislim da ovo priznanje koje je od Izraela stiglo 22 minuta posle potpisivanja sporazuma u Beloj kući, samo može da jača suverenitet države Kosovo“, rekao je Hoti novinarima.

On je kazao da „ne sumnja da će sporazum biti sproveden“, prenela je televizija N1.

„Sklopljen je u Beloj kući i ne verujem da bilo koja druga kancelarija ima veći kredibilitet da obezbedi sprovođenje sporazuma“, naveo je Hoti.

Vučić i Hoti su se u petak u Beloj kući obavezali na normalizaciju ekonomskih odnosa. Oni su u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa potpisali svako svoj primerak dokumenta nazvanog „Ekonomska normalizacija“. Dokumenti se razlikuju samo u poslednjoj od 16 tačaka.

U dokumentu koji je potpisao Vučić, poslednja tačka glasi: „Srbija (Beograd) pristaje da otvori kancelariju privredne komore i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine i da prebaci ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine“.

U dokumentu koji je potpisao Hoti, poslednja tačka glasi: „Kosovo (Priština) i Izrael pristaju na međusobno priznanje“.

Uprkos tome, u srpskoj javnosti i dalje traje rasprava o tome da li se Srbija bezuslovno obavezala da premesti ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine.

List „Tajms ov Izrael“ javio je danas da Srbija neće ispuniti obećanje o premeštanju ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim ako Izrael prizna nezavisnost Kosova, pozivajući se na izvor blizak vladi u Beogradu.

Vučićeva savetnica za medije Suzana Vasiljević juče je rekla da preseljenje ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim „nije definitivno“, da će se o sledećim koracima razgovarati i da Srbija „za sada ništa nije prihvatila“.

U obraćanju javnosti posle potpisivanja sporazuma u Beloj kući, Vučić je u petak rekao da je stav SAD bio da Srbija treba da pozove Izrael da prizna nezavisno Kosovo, što je za Beograd bilo neprihvatljivo.

Vučić je kazao da je zbog toga doneta odluka da srpska i albanska strana potpišu dva dokumenta.

„U našem dokumentu sa Amerikancima, mi smo Izraelu ponudili i rekli ‘Ako budete poštovali Srbiju, mi ćemo za godinu dana da prebacimo ambasadu u Jerusalim’“, naveo je Vučić u petak.

Gotovo istovremeno s Vučićevim obraćanjem javnosti, premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozdravio je najavu preseljenja ambasade Srbije u Jerusalim.

On je kazao i da će Izrael uspostaviti diplomatske odnose sa Prištinom i da će Kosovo otvoriti ambasadu u Jerusalimu i postati prva evropska i prva većinski muslimanska zemlja koja će to učiniti.

Ambasade u Jerusalim do sada su premestile samo dve države, SAD i Gvatemala.

Najveći deo međunarodne zajednice ne priznaje Jerusalim za glavni grad Izraela i smatra da takvo priznanje mora da bude deo rešenja višedecenijskog izraelso-palestinskog sukoba po modelu dve države. Prema tom modelu, istočni Jerusalim bio bi glavni grad buduće palestinske države.

Rezolucijom 478 Saveta bezbednosti UN iz 1980. godine sve članice svetske organizacije pozivaju se da povuku diplomatska predstavništva iz Jerusalima.Ostale vesti

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020